Nigerben 180-nál is több kormányzati politikust tartóztatott le a katonai junta

Nigerben a múlt héten puccsot végrehajtó katonai junta legkevesebb 180 kormányzati politikust tartóztatott le hétfőre, ami „jól példázza a puccsista vezetők elnyomó, diktatórikus és törvényellenes természetét” – közölte a hatalomból elmozdított Nigeri Párt a Demokráciáért és Szocializmusért (PNDS).

Magyar Nemzet
2023. 07. 31. 21:12
BAZOUM, Mohamed
Niamey, 2023. július 30. A puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes támogatói az ezredes portréjával a kezükben Niger fõvárosában, Niameyben 2023. július 30-án. Néhány nappal korábban a nyugat-afrikai ország elnökét, Mohamed Bazoumot katonai puccsisták eltávolították a hatalomból, õrizetbe vették, az ország határait lezárták, éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, a köztársasági intézmények mûködését pedig felfüggesztették. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozottan elítélte a nigeri katonai puccsot, és Mohamed Bazoum elnök azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte. MTI/AP/Sam Mednick Fotó: Sam Mednick
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magas rangú tisztségviselők között a junta letartóztatta Ousseini Hadizatou bányászati minisztert, Foumakoye Gadót, a PNDS elnökét és Mahamane Sani Mahamodou energiaügyi minisztert, Mahamadou Issoufou volt nigeri elnök fiát is – közölte Hamid N'Gadé, a PNDS szóvivője.

Vasárnap az Abdourahamane Tchiani által irányított katonai junta már őrizetbe vette a belügy- és a közlekedési minisztert, továbbá egy miniszterhelyettest.

A térségben a jegybank szerepét betöltő nyugat-afrikai bank – amelynek Niger is tagja – hétfőn leállította annak az 51 millió dollár (csaknem 18 milliárd forint) összértékű államkötvénynek a kibocsátását, amelyet a nigeri vezetés az ország ellen várható szankciók ellensúlyozására a nyugat-afrikai regionális adósságpiacon tervezett értékesíteni.

Az ENSZ, az Afrikai Unió és az Európai Unió mellett számos ország vezetése elítélte a múlt heti államcsínyt, és továbbra is Mohamed Bazoumot, az ország 2021-ben demokratikusan megválasztott elnökét ismeri el Niger legitim elnökének.

Tchiani pénteken menesztette a kormányt, és magát nevezte ki az afrikai ország új elnökének.

A múlt szerda óta ismeretlen helyen fogva tartott nigeri elnökről Mahamat Idriss Deby csádi elnök megosztott a közösségi médiában egy állítólag friss fotót, miután Nigerbe érkezve felajánlotta Csád közvetítő segítségét a szembenálló felek kapcsolatának normalizálására. A fotón Mohamed Bazoum sértetlennek látszik és mosolyog.

Nyugat- és Közép-Afrikában hét katonai puccs volt az elmúlt három évben, jelentős biztonsági kihívás elé állítva az amúgy is instabil Száhel-övezetet. A térségben garázdálkodik több olyan terrorszervezet, amely vagy az al-Kaidával, vagy az Iszlám Állammal áll kapcsolatban. Ezek felszámolásában az Egyesült Államok, Franciaország és több más nyugati ország aktív szerepet vállal, segítve a helyi országok küzdelmét.

Borítókép: A puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes támogatói az ezredes portréjával a kezükben Niger fővárosában, Niameyben 2023. július 30-án (Fotó: MTI/AP/Sam Mednick)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.