Franciaország kimenekíti állampolgárait Nigerből

Az evakuálást haladéktalanul megkezdik, az intézkedésre a vezetést megbuktató katonai puccs miatt kerül sor.

Homoky Réka
Forrás: Le Figaro2023. 08. 01. 11:20
null
Niamey, 2023. július 27. Vízsugárral locsolják a tűzoltók a felgyújtott autók roncsait Niger fővárosában, Niameyben 2023. július 27-én. Egyhetes légtérzárat rendeltek el Nigerben, miután a puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes a fegyveres erőivel eltávolította Mohamed Bazoum elnököt a hatalomból. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország úgy döntött, hogy kimenti állampolgárait Nigerből, miután július 26-án katonai puccs következtében megbukott a jelenlegi vezetés. Az intézkedést haladéktalanul, még a mai napon megkezdik, derül ki a külügyminisztérium közleményéből. 

 

Tekintettel a Niamey-ben kialakult helyzetre, a francia nagykövetség ellen tegnapelőtt történt erőszakos támadásra és a légtér lezárására, amely miatt honfitársaink nem tudják segítség nélkül elhagyni az országot, Franciaország előkészíti állampolgárai és az európai lakosok evakuálását

− írja a minisztérium, hozzátéve, hogy a nyugat-afrikai országot elhagyni kívánó állampolgárok kimenekítése már a mai nap kezdetét veszi. 

A Le Figaro értesülései szerint a kiürítési műveletről szóló döntés a nigeri erőkkel való együttműködés része, a gyülekezés helyét és az indulás időpontját a lehető leghamarabb közli a francia külügy az érintett állampolgárokkal. 

A minisztérium adatai szerint jelenleg mintegy 500-600 francia állampolgár tartózkodik az afrikai országban. 

Július 31-én, hétfőn a Mohamed Bazoumot nigeri elnököt megbuktató katonák azzal vádolták Franciaországot, hogy katonailag be akart avatkozni, amit a francia vezetés tagadott.  

A külügyminiszter BFMTV-nek adott nyilatkozatában leszögezte, hogy Franciaország egyetlen prioritása az állampolgárai biztonsága. 

A puccsot támogató több ezer ember vasárnap a niameyi francia nagykövetség előtt tüntetett, majd megpróbálták felgyújtani az épületet, ezt követően a rendőrség könnygázzal oszlatta fel a tömeget. 

A puccsot követően a Nigerrel szomszédos országok kilátásba helyezték, hogy erőszakot alkalmaznak, ha Bazoum elnököt egy héten belül nem állítják vissza hivatalába. 

Ezt a döntést Niamey nyugati partnerei, köztük Franciaország is támogatja. 

Catherine Colonna francia külügyminiszter elfogadhatatlannak tartotta a Nigerben történteket, a Franciaország ellen felhozott vádakat pedig hamisnak és megdöbbentőnek nevezte. 

Kedd délelőtt az olasz külügyminiszter is tudatta, hogy az olasz kormány repülőgépet küld azokért az olaszokért, akik Niameyben vannak, és el szeretnék hagyni a nigeri fővárost.

Borítókép: Felgyújtott autók Niger fővárosában (Fotó: MTI/EPA)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.