A magyar származású szlovák kormányfő is leadta a voksát – ám ez elsőre nem sikerült neki

Ódor Lajos ma még miniszterelnökként szavazhatott az előre hozott választásokon.

2023. 09. 30. 11:44
ÓDOR Lajos
Pozsony, 2023. május 15. Ódor Lajos, az új, szakértõi szlovák kormány magyar nemzetiségû miniszterelnöke elfoglalja hivatalát a pozsonyi kormányépületben a kormány kinevezési ünnepsége után, 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ódor Lajos kétszer ment el ma szavazni Szlovákiában, az előre hozott parlamenti választásokon. 

Történt ugyanis, hogy a miniszterelnök megérkezett a szavazóhelyiséghez, ahonnan ugyanazzal a lendülettel megfordult és távozott, mert rájött, hogy elfelejtette magával vinni a személyi igazolványát. Később visszatért és ekkor már sikerült leadnia a szavazatát.

Az Eduard Heger vezette kabinet decemberi bukását követően többször felmerült egy hivatalnoki kormány kinevezésének lehetősége. Ezt a lehetőséget az ellenzéki pártok egy része, köztük a Heger-kabinet elleni bizalmatlansági indítványt jegyző, Richard Sulík vezette liberálisok, a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Peter Pellegrini vezette Hang (Hlas-SD) támogatásáról biztosította, ugyanakkor a kormánykoalíció pártjai, élükön Eduard Hegerrel ellenezték.

Heger lemondása után Ódor Lajost bízta meg Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök azzal, hogy az új szlovák kormányt megalakítsa, ezzel magyar nemzetiségű kormányfője lett északi szomszédunknak. 

Kinevezését nem mindenki fogadta kitörő örömmel, Rastislav Schlosár, A Mi Szlovákiánk Néppárt  képviselője azt mondta, hogy nem tartja normálisnak, hogy az egyik legfőbb közjogi méltóság, akinek a többséget kellene képviselnie, egy kisebbség képviselője legyen.

Ódor Lajosról Robert Fico, az ellenzéki Smer vezetője pedig úgy nyilatkozott:

egyértelműen Soros embere, oktat a CEU-n, s korábban is Soroshoz köthető szervezetekkel állt kapcsolatban.

Még azt is hozzátette, hogy az elnök asszony nem véletlenül, s nem szabad szándékból nevezte ki őt miniszterelnöknek, sőt a teljes kabinet összetétele sem a köztársasági elnök, hanem Soros György amerikai milliárdos választása, vagyis az Ódor-kormány egy Soros-filozófiát és Soros-érdekeket követő kormány.

Ódor Lajos egyébként nemrég Orbán Viktort támadta, amikor egy pódiumbeszélgetésen szóba került a magyar miniszterelnök tusnádfürdői beszédének egy része, amelyben Szlovákiát Magyarország elszakított országrészének nevezte. 

− Általában ezeket a dolgokat mondja ott, ahova jár. Nem gondolom, hogy extrém súlyt kell ennek tulajdonítani, de nálunk választási kampány van, ezért tízszer annyira rezonál minden, mintha tavaly mondták volna. Politikai nyilatkozatként tekintek erre, ami nem túl szerencsés számunkra, és a szlovákiai magyar kisebbségre nézve sem  − mondta.

Hozzátette azt is, hogy „amiket ők keresztül akarnak vinni, azokkal vagy egyedül vannak, vagy annyi ország támogatja őket, amennyit egy kezemen meg tudok számolni. A pozíciója tehát nem túl kellemes”. Ezen kijelentéseire a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, Menczer Tamás is reagált, aki védelmébe vette a magyar miniszterelnököt, és elmondta, hogy az összes nemzetközi válsággal kapcsolatban kiderült, hogy Orbán Viktornak van igaza. Ezért van a nemzetközi politikában sokkal nagyobb súlya annál, amekkorát Magyarország mérete indokolna.

Az átmeneti szakértői kormány megbízása egyébként hamarosan véget ér, hiszen a szombati előre hozott választások már javában folynak Szlovákiában. 

 

Borítókép: Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke elfoglalja hivatalát a pozsonyi kormányépületben a kormány kinevezési ünnepsége után, 2023. május 15-én (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.