időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

Biden döntött: új fegyvertípust szállítanak Ukrajnába

Magyar Nemzet
2023.09.23. 06:34 2023.09.23. 09:54
Biden döntött: új fegyvertípust szállítanak Ukrajnába

Nagy hatótávolságú rakéták Ukrajnának történő átadásáról állapodott meg Joe Biden amerikai elnök ukrán hivatali kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel – számolt be a Politico brüsszeli hírportál névtelenséget kérő amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

A portál értesülései szerint a taktikai fegyvereket, köztük az ATACMS rakétarendszereket a következő hetekben szállíthatja Washington a háborúban álló országba – noha a Fehér Ház egyelőre nem reagált az ügyre.

Zelenszkij már régóta lobbizik a rakétarendszerekért, melyek akár 300 kilométeres távolságra is képesek lőni. Az ukránok azzal érvelnek, az oroszokat mélyen a frontvonal mögött kell támadni, hogy győzni tudjanak. Az NBC News amerikai hírtelevízió azonban felhívta a figyelmet, az Egyesült Államoknak sincs túl nagy számban az ATACMS rendszerekből, ráadásul többen bírálták Biden döntését, attól tartva, hogy az Oroszországgal folytatott háború még nagyobb méreteket ölthet. Az aggodalmak nem alaptalanok, a The Washington Post amerikai napilap közlése szerint ukrán kezekbe kerülhetnek olyan ATACMS rendszerek is, melyek robbanófej helyett kazettás bombákat lőnek ki.

Amerikai politikusok ugyanakkor továbbra sem számítanak arra, hogy a rakétarendszerekkel felgyorsítanák az ukrán ellentámadást, melyet egyebek mellett az aknák eltávolítása is lényegesen lelassít.

Az ATACMS-ek Ukrajnának való átadása sokáig váratott magára, ám Kijev szeptember eleje óta igyekezett egyre nagyobb nyomást gyakorolni a Fehér Házra.

Borítókép: Illusztráció. Az Egyesült Államok ATACMS rakétarendszerével rakétát lőnek ki Dél-Korea keleti partvidékén hadgyakorlat során 2022. május 25-én (Fotó: AFP/Dél-koreai védelmi minisztérium)

Háború Ukrajnában

Háromezer katonáját küldené Ukrajnába Ramzan Kadirov

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.