Észak-Korea eddigi legveszélyesebb tengeralattjáróját mutatta be + videó

A 841-es számú hajó nukleáris töltetek kilövésére is alkalmas lehet.

Forrás: Military Watch Magazine2023. 09. 09. 16:33
Észak-Korea pénteken bejelentette, hogy „taktikai nukleáris támadásra alkalmas tengeralattjárót” bocsájtott vízre, amely „megelőző és megtorló csapásra is képes”.
A 841-es számú eszköz a Hero Kim Kun Oknevet kapta, a hajó egy szovjet kori Romeo-osztály tengeralattjáró átalakításaként jött létre, 2023.09.08-án. (Forrás: U.S. Naval Institute / Twitter)
Észak-Korea pénteken bejelentette, hogy „taktikai nukleáris támadásra alkalmas tengeralattjárót” bocsájtott vízre, amely „megelőző és megtorló csapásra is képes”. A 841-es számú eszköz a Hero Kim Kun Oknevet kapta, a hajó egy szovjet kori Romeo-osztály tengeralattjáró átalakításaként jött létre, 2023.09.08-án. (Forrás: U.S. Naval Institute / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea vízre bocsátotta az első, több cirkáló- és ballisztikus rakéta bevetésére is alkalmas, nukleáris meghajtású 841-es számú tengeralattjáróját, amelyet a „Hero Kim Kun Ok” névre kereszteltek. Az eszköz a Keleti-tengeri Flotta szolgálatában, a Japán-tengeren üzemel majd – hívta fel a figyelmet a Military Watch Magazine, katonai szakportál.

A hajó névadója, Kim Kun Ok, aki az államalapítás idején magas rangú tengerésztiszt volt, harcolt a koreai háborúban, és a történetek szerint jelentős hőstetteket hajtott végre a harcok során. Amint azt a portál is megjegyzi, az új tengeralattjáró nem újonnan épült, hanem egy meglévő eszközt alakítottak át és modernizáltak, felszerelve meglepően nagy rekeszekkel és számos rakétaindító csővel, amelyek Phenjan állítása szerint nukleáris rakéták kilövésére is alkalmasak.

Észak-Korea legalább háromféle tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát tesztelt korábban, amelyek közül a legújabb a Pukkuksong–5, amely nagy hatótávolsággal rendelkezik, és a feltételezések szerint képes lehet elérni az amerikai katonai támaszpontokat a Csendes-óceánon egészen Guam szigetéig.

Az új tengeralattjáró vízrebocsátási ünnepségén Kim Dzsongun észak-koreai vezető

célként jelölte meg, hogy országa fejlett tengeri hatalommá váljon.

Amint arra a Military Watch Magazine is rámutat, az a képesség, hogy Phenjan egy meglévő, egyébként elavult hajót képes volt torpedófegyverzetű támadó tengeralattjáróvá átalakítani, számos előnnyel jár az észak-koreai hadsereg és az ország exporttevékenysége szempontjából is – amelyben az elsődleges partnere Irán.

Mindez ugyanis alacsonyan tartja a költségeket, és segít a technológia tesztelésében és a műszaki tapasztalatok gyűjtésében. Mindez hasznos átmeneti megoldásként szolgálhat mindaddig, amíg az ország nem épít célzottan ballisztikus tengeralattjárót.

A tengeri nukleáris elrettentő erejének korszerűsítésére irányuló erőfeszítésekkel párhuzamosan Észak-Korea szárazföldi indítású ballisztikus rakétaarzenálja is gyorsan fejlődött, hiperszonikus siklójárművek, sokkal nagyobb hatótávolságú cirkálórakéta-rendszerek kiépítésével. Phenjan azért fejleszti folyamatosan és egyes becslések szerint költi az ország GDP-jének mintegy harminc-negyven százalékát a hadseregre, mert technikailag 73 éve háborúban áll Washingtonnal és Dél-Koreával. Mint ismert, a koreai háború tűzszünettel ért véget, békemegállapodás nélkül. Észak-Korea folyamatos fenyegetésként tekint ellenfeleire, amely az országban uralkodó Kim család hatalmának alapját adja, hiszen hatalomra kerülésükkor azt ígérték a koreai népnek, hogy megvédik őket a külső ellenségektől.

Borítókép: Észak-Korea pénteken bejelentette, hogy „taktikai nukleáris támadásra alkalmas tengeralattjárót” bocsájtott vízre, amely „megelőző és megtorló csapásra is képes”. A 841-es számú eszköz a Hero Kim Kun Oknevet kapta, a hajó egy szovjet kori Romeo-osztály tengeralattjáró átalakításaként jött létre, 2023. szeptember 8-án. (Forrás: U.S. Naval Institute/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.