Már az ezerhez közelít a földrengés halálos áldozatainak száma + képgaléria

Szakértők szerint még nincs vége, az utórengések további halálos áldozatokat követelhetnek.

2023. 09. 09. 13:40
Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan emelkedik a péntek esti, Marokkót sújtó földrengés áldozatainak száma: a legfrissebb jelentések szerint már 820-an vesztették életüket, a sebesültek száma pedig a 700-hoz közelít – számolt be szombaton az al-Dzsazíra pánarab hírportál a marokkói belügyminisztérium adataira hivatkozva.

Szakértők ugyanakkor attól tartanak, a halálos áldozatok végleges száma több ezerre is emelkedhet.

A mentési munkálatok nagy erőkkel folynak, több család azonban csapdába esett otthona romjai között. Marokkóban rendkívül súlyos a helyzet, sokan a szabadban töltötték az éjszakát, attól tartva, hogy az utórengések újabb épületeket döntenek romba. A marrákesi kórházak előtt hatalmas sorok alakultak ki, a hatóságok ugyanis felszólították a lakosokat, aki tud, adjon vért – számolt be a BBC brit közszolgálati média. Kórházban legalább 205 embert ápolnak.

Temérdek lakóházat és intézményt pusztított el a Richter-skála szerinti 6,8-as erősségű földrengés, amely súlyos károkat okozott Marrákes Medina negyedében, amely az UNESCO Világörökség részét képezi.

A közösségi oldalra feltöltött felvételeken az látható, nagy törmelékdarabok lepik el Medina utcáit, továbbá Marrákes központjában egy minaret is erősen megrongálódott. Bill McGuire, a University College London nyugalmazott professzora arról beszélt a The Guardian brit napilapnak, a pusztítás mértéke azért ilyen nagy, mert ahol ritkák a földrengések, ott az épületeket sem arra tervezik, hogy ellenálljanak az ilyen erős külső hatásoknak. A földrengés epicentruma az ország középső részén fekvő Al-Hauz tartományban volt, a turistaváros Marrákestől délnyugatra.

A helyiek továbbá arról számoltak be, az internetes hálózat és a telefonvonal is akadozik.

Többen, akik az épületben tartózkodtak, először csak azt hitték, egy nagy repülő alacsonyan szállt el fölöttük, ám amikor már a törmelékek is hullani kezdtek a falakról, emberek özönlötték el az utcákat.

Az egész szállodánk megrongálódott, mindenhol repedések lepték el a falakat, a törmelék az ágyunkba hullott

– idézett az al-Dzsazíra egy Marrákesben tartózkodó turistát.

A nemzetközi közösség már készül arra az eshetőségre, hogy Marokkó más országokhoz fordul segítségért a mentési munkálatok során. Novák Katalin köztársasági elnök X- (korábban Twitter) oldalán tudatta, Magyarország készen áll segíteni, a török katasztrófavédelem pedig 265 tagját helyezte készenlétbe, hogy szükség esetén azonnal indulhassanak az észak-afrikai országba. Közleményük szerint ezer sátorral is készülnek, amelyeket a túlélőknek tudnak felállítani. Recep Tayyip Erdogan török elnök közösségi oldalán közölte, minden támogatást kész megadni Marokkónak.

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden is jelezte, Washington kész megadni minden szükséges segítséget Marokkónak, egyúttal részvétét fejezte ki az elhunyt áldozatok családtagjainak. Rishi Sinak brit miniszterelnök is támogatásáról biztosította az észak-afrikai országot. Szíria és Izrael szintén jelezte, készen állnak a helyszínen segíteni a mentési munkálatokat.

Borítókép: Hatalmas a pusztítás Marokkóban a 2023. szeptember 8-án történt földrengés után (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.