Hazánk segítségét ajánlotta fel Novák Katalin Marokkónak + videók

Az észak-afrikai országban néhány óra alatt 600 fölé emelkedett a földrengés halálos áldozatainak száma.

2023. 09. 09. 10:08
null
MOROCCO-QUAKE Fotó: FADEL SENNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány óra leforgása alatt több mint duplájára emelkedett a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma. Az észak-afrikai ország belügyminisztériumának közlése szerint legalább 632-en vesztették életüket a péntek éjszaka bekövetkezett katasztrófában – számolt be a BBC brit közszolgálati média. A sebesültek száma több mint 300, többek állapota súlyos. Az országot a Richter-skála szerinti 6,8-as erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint pénteken, kevesebb mint egy órával éjfél előtt. A rengést további utórengések is követték, a hatóságok szerint a halálos áldozatok és a sebesültek száma tovább növekedhet.

A közösségi oldalakon megjelent felvételeken az látható, az emberek kiabálva, rémülten szaladnak ki az épületekből.

Az al-Dzsazíra pánarab hírportál a belügyminisztérium közleményére hivatkozva azt írta, a földrengés sújtotta területeken becslések szerint nyolc-tíz millióan élnek, többnyire vidéki településeken. Az előzetes adatok szerint a földrengés Al-Hauz, Marrákes, Uarzazate, Azilal, Sisaua és Tarudant településeken okozott halálos pusztítást. Marrákes mellett a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték a rengést, ami pánikot keltett a lakosság körében.

A föld körülbelül 20 másodpercig rengett. Az ajtók maguktól nyíltak ki és csukódtak be, ekkor rohantam le a második emeletről

 

– idézte a The Guardian brit napilap Hamid Afkirt, a marokkói Taroudant egyik lakosát.

A katasztrófával kapcsolatban Novák Katalin köztársasági elnök X- (korábban Twitter) oldalára azt írta,

mélyen megdöbbentett a Marokkóból érkező lesújtó hírek, ahol egy földrengés több száz embert megölt és még többen váltak hajléktalanná. Őszinte részvétem a marokkói királyi családnak és Marokkó népének; gondolataim és imáim az áldozatok családjaival és barátaival vannak ebben a tragikus pillanatban. Erőt kívánok a mentési műveletekhez, szükség esetén készek a magyarok segítséget nyújtani.

Borítókép: A földrengés okozta pusztítás nyomait nézi egy nő a marokkói Marrákes óvárosában 2023. szeptember 9-én (Fotó: AFP/Fadel Senna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.