Hatalmas pusztítást hagyott maga után az éjszakai földrengés + videók

Marokkót 6,8-as erősségű földrengés rázta meg, a halálos áldozatok száma a háromszázhoz közelít.

2023. 09. 09. 7:04
null
This frame grab from video footage taken by AFPTV shows people out in the open in Marrakesh September 9, 2023, following a 6.8 magnitude earthquake that struck Morocco. Nearly 300 people have died after a powerful earthquake rattled Morocco Friday night, according to a preliminary government count, as terrified residents of Marrakesh reported "unbearable" screams followed the 6.8-magnitude tremor. (Photo by Faisal Baddour / AFPTV / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi idő szerint péntek késő este a Richter-skála szerinti 6,8-as erősségű földrengés rázta meg a marokkói Atlasz-hegységet. A rengés következtében házak dőltek össze, a nagy mennyiségű törmelék autókat zúzott szét, s utakat temetett be. A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta – írta az MTI. A belügyminisztérium közlése szerint a hatóságok „minden szükséges erőforrást mozgósítottak a beavatkozáshoz és az érintett területek megsegítéséhez”.

A helyi hírek szerint legalább 296 ember meghalt, de az áldozatok száma minden bizonnyal nőni fog. A katasztrófa elsősorban Al-Hauz, Marrákes, Uarzazate, Azilal, Sisaua és Tarudant településeket sújtotta. A Reuters londoni székhelyű világhírügynökség beszámolója szerint az áldozatok többsége hegyvidéki területeken élt, amelyet a mentőszolgálatok csak nehezen tudnak megközelíteni. 

A CNN amerikai hírcsatorna arról ír, hogy a károk mértékét csak fokozta, hogy a rengés epicentruma 18 és fél kilométer mélyen volt, s ez nem számít mélynek.

A rengés mintegy 70 kilométerre történt Marrákes városától. A népszerű turistaközpontban szintén rongálódtak meg épületek, egyebek mellett egy minaret is.

A földrengést ugyanakkor érezni lehetett Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is. A közösségi médiába videók is felkerültek a földrengés pillanatáról. Ezeken az látszik, hogy az emberek menekülni kezdenek a szórakozóhelyekről is.

A marokkói belügyminisztérium szombati közlése szerint az elhunytak mellett legalább 153-an megsebesültek. 

A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a lakosok továbbra is veszélyben vannak, hiszen utórengések lehetnek.

Emlékeztetjük önöket, hogy óvatosnak kell lenniük és biztonsági intézkedéseket kell hozniuk az utórengések veszélye miatt

 – írta a hadsereg a korábban Twitter néven ismert X-en.

Az MTI emlékeztetett, legutóbb 19 éve, 2004. február 24-én történt hasonló katasztrófa az észak-afrikai országban: akkor a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés rázta meg a Rabattól 400 kilométerre északkeletre fekvő Al Hoceima települést, amely 628 ember halálát és jelentős anyagi károkat okozott. Előtte pedig 1960. február 29-én az ország nyugati partvidékén található Agadirban pusztított a földrengés, amely több mint 12 ezer ember – a város lakosságának egyharmada – halálát okozta.

Borítókép: Videófelvételből kivágott fotón emberek özönlötték el Marrákes utcáit, miután 6,8-as erősségű földrengés rázta meg Marokkót 2023. szeptember 8-án (Fotó: AFP/AFPTV /Faisal Baddour)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.