Nyugati segítség: múzeumi tankokkal képzik az ukrán katonákat

Veterán harckocsizók a nyugdíjból visszatérve segítik kiképezni az ukránokat a húsz éve kivezetett Leopard 1A5 harckocsik kezelésére.

Forrás: Forbes2023. 09. 09. 20:53
Dánia három múzeumtól vett kölcsön Leopard 1A5 harckocsikat, hogy gyorsabban megkezdhesse az ukrán katonák kiképzését. A múzeumokból származó tankok jobb állapotúnak bizonyultak, mint a raktárakban maradt mintegy száz eszköz. (Forrás: Ukrainian Front / Twitter)
Dánia három múzeumtól vett kölcsön Leopard 1A5 harckocsikat, hogy gyorsabban megkezdhesse az ukrán katonák kiképzését. A múzeumokból származó tankok jobb állapotúnak bizonyultak, mint a raktárakban maradt mintegy száz eszköz. (Forrás: Ukrainian Front / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a dán kormány Németországgal és Hollandiával, valamint később Belgiummal az oldalán februárban bejelentette, hogy száz – majd később azt, hogy 178 – darab német Leopard 1A5 harckocsit küld Ukrajnának, továbbá vállalja a nyugati technikára való átképzést, most Koppenhágának három múzeumból kellett kitolnia a harckocsikat az ukrán katonák kiképzéséhez – hívta fel a figyelmet a Forbes magazin.

Ez azt jelenti, hogy a múzeumi darabok jobb állapotban voltak, mint a közel száz raktárban lévő.

A portál szerint mivel a Leopard 1A5 harckocsikat mintegy húsz éve kivezették a dán hadsereg kötelékéből, azóta raktárban álltak, felújításra szorultak, ám most sietve kellene őket üzemkész állapotba hozni. Úgy tűnik, a múzeumi darabok erre alkalmasabbak, és így előbb kezdődhet meg a mintegy ezer ukrán harckocsizó katona néhány hónapos gyorstalpaló kiképzése, amely több szakaszban, várhatóan még 2024-ben is tart majd.

Nemcsak a harckocsik felkészítésével akadt gondja Dániának, hanem azzal, is, hogy a 2005-ben kivezetett technikához a hadsereg aktív állományban is már csak kevesen értenek. 

A kiképzőket a nyugdíjból visszatérve segíti ki néhány veterán harckocsizó, akik önként vállalták ideiglenes visszatérésüket a kötelékbe.

Az ukrán tanoncok májustól több hullámban érkeznek a kiképzésekre. Egy dán katonai közlemény szerint a dánok vállalták a felelősséget a kiképzés első, alapozó szakaszáért, míg a második fázist a németek veszik át.

A Forbes azt is hozzáteszi, hogy az ukrán katonák hathetes képzésen vesznek részt, noha a dánok saját harckocsizóikat két hónapig képzik – az alapképzés részeként. Igaz, a dán kiképzők szerint, mivel tapasztalt ukrán katonák jönnek, akik üzemeltettek már harckocsikat, „nincs értelme olyat tanítani nekik, amit már tudnak”.

A portál hozzáteszi, hogy noha amíg problémás volt megfelelő Leopard 1-es harckocsikat „szerezni” a kiképzéshez, a német Rheinmetall harckocsigyártó cég hónapok óta sebesen újítja fel a Leopard 1A5-ösöket, amelyek gyakorlatilag újszerű állapotban érkezhetnek meg a gyakorlótérre vagy Ukrajnába.

Borítókép: Dánia három múzeumtól vett kölcsön Leopard 1A5 harckocsikat, hogy gyorsabban megkezdhesse az ukrán katonák kiképzését. A múzeumokból származó tankok jobb állapotúnak bizonyultak, mint a raktárakban maradt mintegy száz eszköz. (Forrás: Ukrainian Front/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.