Reagált a munkácsi iskolában történt magyarellenes akcióra a KMKSZ

Nem engedélyezték a tanévnyitón a magyar jelképek használatát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 05. 14:31
Flags,Of,Hungary,And,Ukraine.,Cloth,Of,Flags,Is,3d
1188296518 Fotó: alexfan32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilatkozatban tiltakozott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége amiatt, hogy a munkácsi II. Rákóczi Ferenc magyar középiskola tanévnyitóján az intézmény vezetői nem engedélyezték a magyar jelképek használatát.

Azt írják, sajnálattal állapították meg, hogy a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában tapasztalható folyamatok tovább csökkentik a minőségi magyar tannyelvű oktatás megmaradásának esélyeit a városban. Továbbá a legnagyobb kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet vezetése felháborítónak tartja, hogy az intézmény korábbi igazgatójának indokolatlan felmentését követően a Munkácsi Városi Tanács által kinevezett új igazgató nem engedélyezte a magyar nemzeti szimbólumok használatát a tanévnyitó ünnepségen. 

A nyilatkozat szerint a nemzeti szimbólumok használata semmilyen törvényi előírással nem ellentétes, és Ukrajna függetlensége óta a nemzetiségi nyelven oktató-nevelő intézményekben bevett gyakorlat.

„Úgy véljük, hogy a munkácsi városvezetés által folytatott magyarellenes akciók etnikai feszültségeket gerjeszthetnek, ami nem szolgálja sem a kárpátaljai közösség, sem Ukrajna érdekeit” – fogalmaztak. 

A munkácsi magyar tannyelvű középiskola korábbi igazgatóját, Schink Istvánt egyébként idén januárban menesztették. Az ügyben bírósági eljárás van folyamatban a magyar fél által benyújtott panasz nyomán.

Az iskola élére két héttel a tanévkezdés előtt kinevezett Marija Pauk korábban az egyik munkácsi óvoda igazgatója volt, nem tud magyarul, és nem kötődik a magyar közösséghez.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.