Rendesen beolvasott a lengyel publicista a pereskedő ukránoknak

„Kijev ennyire befolyásolná a politikai színteret? Vagy talán engedett annak az illúziónak, hogy a világhatalmak közé tartozik? Ha igen, az hiba.”

2023. 09. 24. 19:46
ZELENSZKIJ, Volodimir
New York, 2023. szeptember 21. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai háborúról tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 20-án. MTI/AP/Craig Ruttle Fotó: Craig Ruttle
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amikor Andrzej Duda lengyel elnök (válaszul Volodimir Zelenszkij elnöknek arra a felvetésére, hogy Lengyelország Oroszország mellé állt) egy fuldokló emberhez hasonlította az ukrán államfőt, aki valószínűleg lehúzza a megmentőt, úgy gondoltam, hogy ez a kifejezés túl erős. De ma már láthatjuk, hogy sajnos telitalálat volt – fogalmazott véleménycikkében Michal Karnowski neves publicista a wPolityce.pl lengyel portálon.

Úgy véli, a sértődött Kijev most radikális fordulatot hajtott végre a külpolitikában, és teljes mértékben Berlinre fogad, nemcsak a jövőre vonatkozó terveiben, hanem a varsói kormány megdöntésére irányuló német játszmában is. Kiemelte:

Ez a lényege annak, hogy közvetlenül a választások előtt gabonaháborút robbant ki. Ezzel a kísérlettel arra akarja kényszeríteni a Jog és Igazságosság kormányát, hogy tönkretegye a lengyel mezőgazdaságot, és elfogadja az ebből következő politikai katasztrófát. Zelenszkij elnök pontosan ezt követeli tőlünk, és mivel a kormány ezt nem hajlandó teljesíteni, nemzetközi bíróság elé akar hurcolni minket és kártérítést követelni.

Hozzátette, hogy az ukránok teljes kapacitással tudják átszállítani Lengyelországon keresztül a gabonaféléket, és az exportját nem befolyásolja a lengyel piac kiesése. 

Vajon Kijev ennyire meg akarja határozni a politikai színteret számunkra? Vagy csak belefeledkezett abba az illúzióba, hogy a világhatalmak közé tartozik? Ha igen, akkor ez hiba. Nem az. Tényleg nem az. Nem ez az oka annak, hogy mindenki vele beszélget. Ne aggódjon – válaszul nem fogunk számlát küldeni a kritikus pillanatban szállított tankokról és mindenről, ami egy barbár invázió ellen küzdő szomszéd megsegítésére ment. A lengyelek mások

– szögezte le Michal Karnowski, aki megjegyezte, hogy a lengyeleknek vannak elveik és kitartanak mellette, ezért van Lengyelország ott, ahol van. A publicista azt is kiemelte, hogy a Németországon átvezető út az illúziók, a tárgyiasítás és a tétlen várakozás útja, a Lengyelországon átvezető út pedig az önállóság és a kemény, nehéz munka, de reálisan felemeli Ukrajnát.

Az egyetlen meglepő dolog az ügyben az, hogy Ukrajna ilyen könnyen és naivan bedőlt neki, és Zelenszkij elnök és miniszterei elfelejtették a hazánkkal való barátságról, háláról, partnerségről, sőt testvériségről szóló nyilatkozataikat – erről már Aleksandra Jakubowska rovatvezető írt egy véleménycikkben a wPolityce.pl lengyel portálon. Hozzátette:

Mindezt az ukrán politikusok félretolták akkor, amikor a lengyel gazdák létfontosságú érdekei ütköztek az ukrán csernozjom több százezer hektárnyi területének tulajdonlásából profitáló külföldi vállalatok, valamint az őket favorizáló helyi oligarchák nyomásával.

Jacek Saryusz-Wolski, a Jog és Igazságosság kormánypárt európai parlamenti képviselője pedig a lengyel közrádióban kijelentette, hogy Kijev álláspontjának megváltoztatása, a kereskedelmi háború és a Lengyelország elleni támadás nem szól másról, mint a német befolyásról. Arra célzott, hogy Olaf Scholz kancellár ígérhetett valamit az ukrán elnöknek.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Craig Ruttle)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.