Nem állítja vissza az ukrajnai nemzeti kisebbségek korábbi jogait a módosított kisebbségi törvény

Az ukrajnai magyar szervezetek úgy vélik, a a kisebbségi törvényhez benyújtott módosító javaslatok több tétele diszkriminatív, illetve pusztán deklaratív jellegű, ami önkényes értelmezésre adhat módot.

Forrás: MTI2023. 09. 08. 17:33
Flags,Of,Hungary,Ukraine,And,European,Union,Waving,On,Pole
1971952820 Fotó: Zsolt Biczo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán parlament által nemrégiben a kisebbségi törvényhez benyújtott, első olvasatban elfogadott módosító javaslatok nem állítják vissza az ukrajnai nemzeti kisebbségek korábbi jogait – állapította meg pénteken közzétett közös nyilatkozatában a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ). A két legjelentősebb ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezet 

sajnálattal állapítja meg, hogy a törvény módosításakor ezúttal sem vették figyelembe a magyar szervezetek által megfogalmazott felvetéseket.

Az első olvasatban elfogadott törvénymódosítás szövege szerint törlik a nemzeti kisebbségek meghatározásának egyik fontos ismérvét, azt, hogy annak képviselői hagyományosan Ukrajna területén élnek. Ez végső soron a nemzeti kisebbség fogalmának kiüresítését, illetve a kisebbségekhez köthető bármiféle kollektív jog kizárását eredményezi – mutatnak rá a nyilatkozatban.

A KMKSZ és az UMDSZ közös nyilatkozata szerint a jogszabály több tétele diszkriminatív, illetve pusztán deklaratív jellegű, ami önkényes értelmezésre adhat módot.

Az első olvasatban elfogadott módosítás továbbra sem biztosítja a kisebbségek alkotmányban, illetve más nemzetközi dokumentumokban garantált jogait, és nem állítja vissza a korábban meglévő kisebbségi jogokat – áll a dokumentumban.

Az ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezetek korábban több alkalommal is bírálták az Ukrajna nemzeti kisebbségeiről szóló, 2023 decemberében elfogadott új törvényt, illetve annak tervezett módosításait.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.