Veszélyben Donald Trump jelöltsége?

A 14. alkotmánymódosításra hivatkozva keresetet nyújtott be egy civilszervezet, hogy eltávolíttassák Donald Trump volt elnök nevét a 2024-es előválasztási szavazólapokról.

2023. 09. 07. 10:20
TRUMP, Donald
Arlington, 2023. augusztus 3. Donald Trump volt amerikai elnök kiszáll repülõgépébõl az arlingtoni Ronald Reagan Washingtoni Nemzeti Repülõtéren 2023. augusztus 3-án, amikor vádismertetésre meg kell jelennie a washingtoni szövetségi bíróságon. A volt elnököt többek között az Egyesült Államok rovására bûnszövetkezetben elkövetett csalással és hivatalos eljárás akadályozásával vádolják a 2020-as elnökválasztás utáni hatalomátadással kapcsolatban. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A washingtoni székhelyű Állampolgárok a Felelősségért és Etikáért (CREW) nevű civilszervezet a coloradói választók nevében nyújtott be keresetet szerdán Coloradóban, amelyben azt kérik, hogy 

távolítsák el Donald Trump nevét a szavazólapokról a Capitolium 2021. január 6-i ostromában játszott szerepéért.

A szervezet által hivatkozott jogszabály szerint bárki, aki „lázadást szított” az Egyesült Államok ellen, nem tölthet be választott tisztséget. Ehhez nem szükséges az, hogy bírósági ítélje el az illetőt lázadásért, elegendő csupán a részvétel ténye.

A CREW egy új-mexikói megyei vezetőt már eltávolíttatott erre a jogszabályra hivatkozva – írja a Breitbart amerikai hírportál.

A szervezet elnöke, Noah Bookbinder elmondta, hogy azért indították meg az ügyet, mert „a köztársaság védelme szükséges ma és a jövőben is”.

A Trump-kampány szóvivője, Steven Cheung szerint nincs jogi alapja az eljárásnak.

Azok az emberek, akik ezt az abszurd összeesküvés-elméletet és politikai támadást folytatják Trump elnök ellen, a felismerhetetlenségig tágítják a törvény határait. Nincs jogi alapja ennek a törekvésnek, csak azok fejében, akik ezt erőltetik

− nyilatkozta Cheung az ABC Newsnak.

Jena Griswold coloradói demokrata államtitkár ellenben üdvözölte a CREW lépését.

Várom, hogy a coloradói bíróság érdemben rendezze a kérdéseket, és bízom abban, hogy ez az ügy útmutatást ad a választási tisztviselőknek Trump hivatalba lépési jogosultságáról

− írta közleményében az államtitkár.

A CREW által indított eljárás egy szélesebb kezdeményezés része. Mint arról beszámoltunk, Adam Schiff és Tim Kaine demokrata képviselők álltak elő azzal a javaslattal, hogy az alkotmány 14. kiegészítésének úgynevezett lázadási záradékára hivatkozva Donald Trump neve ne szerepelhessen a 2024-es szavazólapokon.

Azonban, mint arra Jonathan Turley jogtudós, a George Washington Egyetem közjogi professzora rámutatott, a volt elnök elleni a január 6-i események kapcsán kiadott vádiratból feltűnően hiányzik a lázadásra való felbujtás vádja, holott a Trump elleni második impeachment eljárásban a demokraták azzal érveltek, hogy teljesen egyértelmű bizonyítékok vannak erre. Így viszont kétséges, hogy ez az érvelés megállhatja-e a helyét.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.