„A gyűlölet nem fog győzni” – így reagáltak az európai politikusok a brüsszeli terrortámadásra

Megdöbbenésüknek adtak hangot Európa vezető politikusai a tegnap esti brüsszeli terrortámadás kapcsán. Többek között Emmanuel Macron francia elnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is kifejezte együttérzését.

2023. 10. 17. 8:05
null
Brüsszel, 2023. október 17. Igazságügyi szakértõk a lövöldözés helyszínén, Brüsszelben 2023. október 16-án. Brüsszelben a legmagasabb - négyes szintre - emelték a terrorkészültséget azt követõen, hogy a város központjában két embert agyonlõttek, egy személyt pedig megsebesítettek a Belgium–Svédország Európa-bajnoki selejtezõ kezdete elõtt. Mindkét áldozat svéd futballmezt viselt. Szemtanúk szerint az elkövetõ a lövések leadása elõtt azt kiállította, hogy Allahu Akbar (Allah a leghatalmasabb). MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most beszéltem Alexander De Croo miniszterelnökkel, hogy kifejezzem a francia nép szolidaritását ezekben a szörnyű időkben. Gondolataink a gyáva támadás áldozataival vannak, valamint belga és svéd barátainkkal, akiknek megdöbbenésében osztozunk

− írta a közösségi médiában Emmanuel Macron francia elnök.

Ursula von der Leyen együttérzését fejezte ki a svéd miniszterelnök és a svéd nép felé, akik 

ma este elveszítették két honfitársukat egy gyáva merényletben Brüsszelben. Gondolataink önökkel vannak ezekben a nehéz időkben.

Az EU külügyi főképviselője, Josep Borrell támogatásáról biztosította Belgiumot.

Gondolataim és támogatásom a Brüsszelben történt aljas támadás áldozatainak hozzátartozói felé irányulnak. Teljes szolidaritásomat fejezem ki a törvény és a rend erőivel, hogy a gyanúsítottat a lehető leggyorsabban elfogják.

Aggodalommal követem a brüsszeli támadásról szóló híreket, Európa szívében. Olaszország határozottan elítéli az erőszak, a fanatizmus és a terrorizmus minden formáját, és mély együttérzését fejezi ki az áldozatok és családjaik iránt

− írta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök.

Lesújtó a hír, hogy ma este Brüsszelben meggyilkoltak két svéd futballszurkolót, egy harmadik személy pedig súlyosan megsebesült. Minden gondolatom a családjukkal és szeretteikkel van. A svéd hatóságok szorosan együttműködnek belga partnereikkel a gyilkos megtalálásában

− közölte Tobias Billström svéd külügyminiszter.

Belga hivatali partnere, Hadja Lahbib így írt:

Most fejeztem ki részvétemet svéd kollégám, Tobias Billström felé. Gondolataim az áldozatokkal és családjaikkal vannak. Belgium és Svédország egységesen lép fel a terror ellen.

Alexander De Croo belga miniszterelnök is részvétet nyilvánított: 

Gondolataink a szeretteiket elvesztett családokkal és barátokkal vannak. Közeli partnerként a terrorizmus elleni küzdelem közös feladatunk.

Elborzaszt a ma esti válogatás nélküli gyilkosság Brüsszel szívében. A terror és a szélsőségesség nem szivároghat be társadalmainkba. Az embereknek biztonságban kell érezniük magukat. A gyűlölet nem fog győzni. Gondolataim az áldozatok hozzátartozóival vannak. Mielőbbi felépülést kívánok a sérülteknek

− írta Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor is részvétet nyilvánított svéd és belga kollégája felé.

Őszinte részvétem a svéd miniszterelnöknek és Alexander De Croo miniszterelnöknek a tegnap este Brüsszelben történt szörnyű terrortámadás miatt. Gondolataink és imáink az áldozatok családjaival vannak

− írta X-oldalán a magyar miniszterelnök.

Hétfő este Brüsszlben egy fegyveres támadás során megöltek két embert, akik a svéd válogatott mezét viselték. A tragédia miatt a svéd labdarúgó-válogatott Belgium elleni Európa-bajnoki selejtező meccsét félbeszakították.

Borítókép: Igazságügyi szakértők a lövöldözés helyszínén, Brüsszelben 2023. október 16-án. Brüsszelben a legmagasabb – négyes szintre – emelték a terrorkészültséget azt követően, hogy a város központjában két embert agyonlőttek, egy személyt pedig megsebesítettek a Belgium–Svédország Európa-bajnoki selejtező kezdete előtt. Mindkét áldozat svéd futballmezt viselt (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.