A háborúban álló felekkel egyeztetett telefonon Joe Biden

Az amerikai elnök palesztin kollégájával egyeztetve bírálta a Gázai övezetet irányító Hamászt.

Forrás: MTI2023. 10. 15. 6:57
BIDEN, Joe
Washington, 2023. szeptember 25. Joe Biden amerikai elnök a csendes-óceáni szigetországok és az Egyesült Államok csúcstalálkozóján a washingtoni Fehér Házba 2023. szeptember 25-én. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is egyeztetett Joe Biden amerikai elnök szombaton, aki mindkét telefonbeszélgetésben hangsúlyozta a civilek védelmének fontosságát. A Fehér Ház közleménye szerint az izraeli kormányfővel folytatott beszélgetés során Biden biztosította Netanjahut arról, hogy Washington mindenben támogatja Izrael civilek védelmében tett erőfeszítéseit. A közleményben leszögezik:

az Egyesült Államok együttműködik az ENSZ-szel, Egyiptommal, Jordániával, Izraellel és a térség más országaival annak érdekében, hogy a civil lakosság élelmiszerhez, ivóvízhez és orvosi segítséghez jusson.

Biden külön egyeztetett a palesztin elnökkel, akivel először beszélt a Hamász iszlamista terrorszervezet múlt héten Izrael ellen indított támadása óta. A beszélgetés során bírálta a Hamászt, leszögezve, hogy a Gázai övezetet irányító iszlamisták „nem segítik elő a palesztin nép méltósághoz és önrendelkezéshez való jogát”. Közölte továbbá, hogy Washington segít a Palesztin Hatóságnak a palesztinoknak nyújtandó humanitárius támogatásban, különösen abban, ami a Gázai övezetet illeti.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) mindeközben bejelentette, hogy egy második repülőgép-anyahajót is vezényel a Földközi-tenger keleti térségébe.

Lloyd Austin védelmi miniszter aláhúzta, hogy a döntés célja, hogy megakadályozzák az Izrael elleni műveleteket, illetve hogy elejét vegyék a harcok esetleges eszkalációjának. A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak, akiket túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2200-at, a sebesülteké pedig a hatezret.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.