A Hamászt támogatja a BLM-mozgalom

Terjedelmes közleményben fejezte ki a palesztinok iránti szolidaritását a Black Lives Matter-mozgalom. Ebben többek között párhuzamot vonnak a feketék és a palesztinok sorsa között, illetve követelik, hogy az amerikai kormány ne pénzelje tovább Izraelt.

2023. 10. 12. 4:45
null
Gázai övezet, 2023. október 7. Palesztin férfiak egy izraeli katonai jármûvön a Gázai övezet északi részén 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet reggel óta 2500 rakétát lõtt ki Izrael déli és középsõ részére a Gázai övezetbõl, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Eddig 22 halottról és félezer sebesültrõl tudni, a fegyveresek izraeli túszokat hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. MTI/EPA/Haitham Imad Fotó: Haitham Imad
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményt adott ki a helyi Black Lives Matter-csoportokat (BLM, A fekete életek számítanak) összefogó Black Lives Matter Grassroots. A terjedelmes irományban kifejezik szolidaritásukat a palesztin néppel, és „elkeseredett önvédelmi cselekedetnek” nevezik a több mint ezer izraeli életét követelő véres támadást – számol be róla a Breitbart amerikai hírportál.

„Miközben a világ az önrendelkezés mély kérdéseivel szembesül, valamint mindannyian a béke világára vágyunk és [ezért] imádkozunk, megingathatatlanul az elnyomottak oldalán kell állnunk” – áll a nyilatkozatban. „Amikor egy népet évtizedekig tartó apartheid és elképzelhetetlen erőszak sújt, ellenállásukat nem szabad elítélni, hanem az önvédelem kétségbeesett cselekedeteként kell felfogni” – írják.

„A Black Lives Matter Grassroots szolidaritást vállal palesztin családunkkal, akik jelenleg ellenállnak az 57 éve tartó telepes gyarmatosításnak és apartheidnek. Miközben a feketék folytatják a harcot a militarizmus és a tömeges bebörtönzések felszámolásáért saját közösségeinkben, értelmezzük a palesztinai ellenállást úgy, mint egy kísérletet a világ legnagyobb szabadtéri börtöne kapujának lerombolására” – folytatódik a közlemény.

Az írás szerint párhuzam van a feketék és a palesztinok sorsa közt, a népszerűségéből az elmúlt időszakban sokat vesztő BLM felszólította az amerikai kormányt, hogy szüntesse be Izrael támogatását.

„A tartós béke eléréséhez az egész apartheidállamot le kell bontani, a palesztinok elleni háborút pedig be kell szüntetni” – vonja le a következtetést a BLM közleménye.

A mozgalom nem először biztosított a támogatásáról a palesztinokat: a 2021-es összecsapások kapcsán hívei több városban is az utcára vonultak.

Borítókép: Palesztin férfiak egy izraeli katonai járművön a Gázai övezet északi részén 2023. október 7-én (Fotó: MTI/EPA/Haitham Imad)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.