Forrong a világ az izraeli–palesztin háború miatt + videó

Washingtonban képviselői irodaházat ostromoltak, Athénban tüntettek a palesztinpártiak.

Forrás: MTI2023. 10. 19. 6:45
null
Hamilton, 2023. október 16. A palesztinokat támogató tüntetés résztvevõi vonulnak a kanadai Hamilton belvárosában 2023. október 15-én. A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én többfrontos támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és legkevesebb 150 embert túszként tartanak fogva. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2670-et, a sebesülteké pedig a 9600-at. MTI/AP/The Canadian Press/Peter Power Fotó: Peter Power
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washingtonban ostrom alá vettek egy képviselői irodaházat a palesztinpárti tüntetők. A rendőrök eleinte nem léptek közbe, később azonban elfogták és kivezették a demonstrálókat, akiket a Breitbart amerikai hírportál tudósítása következetesen felkelőknek nevezett. A szóhasználat nem véletlen: amikor legutóbb tüntetők törtek be egy capitoliumi épületbe 2021. január 6-án, azt felkelésnek minősítették. Persze ha liberálisok rohannak meg egy képviselői irodaházat, az csupán demonstráció – hívják fel a figyelmet a kettős mércére a republikánusok.

Marjorie Taylor Greene republikánus képviselő döbbenettel figyelte a jelenetet.

Ez egy felkelés a Capitoliumban. Azt mondják, békét akarnak, de valójában több pénzt a terroristáknak

− írta a közösségi oldalán.

Volt olyan republikánus képviselő, aki izraeli zászlóval a kezében állt ki a tüntetők elé.

Rashida Tlaib demokrata képviselő, aki az ezt cáfoló bizonyítékok ellenére is Izraelt hibáztatja a gázai kórházat ért brutális rakétatámadás miatt, mindeközben palesztinpárti tüntetők előtt szónokolt.

Nem csupán az Egyesült Államokban aktívak a terroristák támogatói. Athénban hatósági adatok szerint mintegy tízezren vonultak az utcára szerda este, hogy a palesztinokat éltessék Athén belvárosában. Szemtanúk beszámolói szerint az aktivisták egyebek között azt skandálták, hogy „Szabadság Palesztinának!” A rendőrség nagy erőkkel biztosította a közrendet.

Az izraeli nagykövetség előtt néhány tucat ember vett részt egy Izrael iránti szimpátiatüntetésen. A karhatalom számos utcát lezárt, hogy a két tüntetés résztvevői között elejét vegye az esetleges incidenseknek.

A görög közszolgálati rádió jelentése szerint amikor a palesztinpárti demonstráció néhány tucat résztvevője elszakadt a tömegtől és az Izraelt támogató tüntetőkre akart támadni, a rendőrségnek közbe kellet avatkoznia, s könnygázt vetett be.

A görög polgári védelmi minisztérium ezzel párhuzamosan a készenléti rendőrség alakulatait mozgósította az égei-tengeri Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein működő migránstáborok környékén. A létesítményekben számos palesztin, illetve arab államokból származó migráns él.

Mint arról korábban beszámoltunk, nem ez volt az első palesztinbarát tüntetés a görög fővárosban az elmúlt napokban, pénteken például mintegy 1500 ember vonult az izraeli nagykövetséghez. Nyugat-Európa számos nagyvárosában voltak hasonló demonstrációk.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Peter Power)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.