Terrorláz nyugaton

Egyesült Államok, Párizs, London, Madrid, Athén

2023. 10. 16. 13:01
null
Brüsszel, 2016. április 9. Belga rendõrök járõröznek a brüsszeli Etterbeek negyedben a belga fõvárosban március 22-én elkövetett merényletekkel összefüggésben 2016. április 9-én. A Zaventem nemzetközi repülõtéren és Maelbeek metróállomásán végrehajtott, legkevesebb harmincnégy áldozattal és több mint kétszáz sebesülttel járó robbantásos merényleteket feltehetõleg az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terroristái követték el. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq) Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mandiner adta hírül, hogy az FBI vezetője arra figyelmeztetett, hogy nő a terrorfenyegetések száma az Egyesült Államokban, a legnagyobb aggodalomra pedig a Hamász-támadásokat potenciálisan lemásolók adnak okot.

„Ebben a felforrósodott környezetben nem kérdés, hogy megnőtt a bejelentett fenyegetések száma, különös figyelemmel kell lennünk a magányos elkövetőkre, akik inspirációt meríthetnek az elmúlt időszak eseményeiből, hogy maguk is erőszakos cselekményt kövessenek el” – magyarázta Christopher Wray, az FBI igazgatója.

Az Egyesült Államokban tehát nő a terrorfenyegetés, de Európában is számtalan aggodalmat keltő esemény következett be néhány nap leforgása alatt. Ahogy arról lapunk is beszámolt, Párizsban kiürítették a Louvre-t bombariadó miatt, Emmanuel Macron pedig hétezer fegyverest rendelt kit az allesi tanárgyilkosság után az utcákra. A brit hatóságok is több ezer rendőr jelenlétével biztosították a londoni palesztinbarát tüntetést, és elmondták, hogy akik a kijelölt útról letérnek, azokat letartóztatják.

A Euronews hírportál arról számolt be, hogy egy madridi zsinagógát már múlt héten támadás ért: „Szabad Palesztina” – írták fel az elkövetők az épület falára, a felirat mellé egy áthúzott Dávid-csillag is került. A spanyol hatóságok további támadásoktól tartva megerősítették a zsidó közösségek és intézményeik védelmét, emellett a belügyminisztérium a terrorellenes riasztást is négyesről ötös fokozatra emelte. 

Athénban is körülbelül 1500 fős palesztinbarát felvonulásról számolt be a Kathimerini görög hírportál.

Borítókép: Belga rendőrök járőröznek a brüsszeli Etterbeek negyedben (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.