Elszabadultak az indulatok az olaszországi Izrael-ellenes tüntetéseken + videók

Rómában rendkívüli készültséget rendeltek el, attól tartva, hogy terroristák jelennek meg a tüntetők között.

2023. 10. 16. 15:43
null
Torino, 2023. október 14. A palesztinokat támogató tüntetés Torinóban 2023. október 14-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol 1300 ember életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások 2215 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan Fotó: Claudio Furlan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezrek vonultak utcára Olaszországban Palesztina szabadságáért a hétvégén. Sajtóinformációk szerint Milánóban négyezren tüntettek, első- és másodgenerációs arab bevándorlók, valamint palesztin szimpatizáns szélsőbaloldali csoportok, szakszervezetek és diákegyletek tagjai. Rómában, Milánóban, Bolognában, Velencében, Firenzében, Nápolyban és Bariban is a tömegek a palesztin ellenállást, a győzelemig tartó háborút éltették.

Az utcákat elözönlő tömeg azt skandálta: Izrael fasiszta, terroristaállam, Netanjahu disznó gyilkos.

Nemcsak a diaszpórában élő palesztinok, hanem tunéziai, marokkói, egyiptomi, jordániai, szíriai, libanoni származású férfiak is arab kendőkben jelentek meg, sokan arcukat is eltakarták, a nők pedig teljes testet elfedő fekete hidzsábban vonultak az utcákon. Rómában erőszakba torkollt a palesztin szimpatizáns tüntetés. Több százan vonultak ki az arab bevándorlók lakta városnegyedben a Vittorio Emanuele téren engedélyezett demonstrációra. A tüntetéshez a La Sapienza Egyetemről indult diákegyletek felvonulása is csatlakozott.

Az összecsapások során tojással, üvegekkel és könnygázzal dobálták meg a rendfenntartó erők munkatársait.

A tüntetők palesztin zászlókkal vonultak utcára és Palesztina szabadságát követelték. Rendkívüli készültséget rendeltek el a hétvégén az olasz fővárosban, mivel attól tartottak, hogy terroristák is beszivároghatnak a tiltakozó tömegbe. A demonstrálók ígéretet tettek, hogy a hétvégi felvonulások csak a tiltakozások kezdetét jelzik. November 4-én országos szintű megmozdulásra készülnek, az olasz fővárosba várnak minden palesztinpárti tiltakozót. Az olasz sajtó beszámolójából az is kiderül, hogy kormányellenes megmozdulásba csapott át Bolognában a közel-keleti konfliktus apropójából toborzott demonstráció.

A bevándorlók ugyanis tiltakozni kezdtek a Giorgia Meloni kabinet által bevezetett, az illegális bevándorlók fogva tartására létrehozott zárt táborok ellen. Az Olaszországban élő migránsok szerint felháborító, hogy a kormány lágerekbe zárná azokat az afrikaiakat, akik már korábban is borzalmas életkörülmények között éltek hazájukban. A kormánypárti Liga párt politikusai azt szorgalmazták, hogy tiltsák be országszerte a palesztin szimpatizáns tüntetéseket, túl sok erőszakra és terrorcselekményre volt már példa Európában.

Az olasz sajtó arról is beszámolt, hogy a Mediaset televízió olasz riporternőjét súlyosan bántalmazták arab férfiak, miközben egy rövid dokumentációt vett fel egy Párizstól kétórányi autóútra található településen egy mecset előtt. Az olasz tudósítót és operatőrét a mecsetből kilépő arab férfiak körülvették, a földre terítették, ütötték és megrugdosták, kamerájukat pedig elvitték. 

 

 

A Szentszék és Ferenc pápa is aggódva követi a közel-keleti konfliktus terrorcselekményeit

A katolikus egyházfő fájdalommal teli szívvel intézett felhívást, foglyok szabadon engedését, humanitárius folyosók kialakítását kérte. Bejelentette, készen áll, hogy fogadja a Vatikánban a Hamász által foglyul ejtett 120 személy családtagját. Parolin bíboros, a Szentszék külkapcsolatokért felelős államtitkára szombaton telefonon kereste meg Mohammed Staje palesztin miniszterelnököt. Fájdalmának adott hangot a Gázai övezetben kialakult kegyetlen vérontások miatt, és kérte a civil lakosság védelmét, valamint azt, hogy kíméljék meg az egészségügyi és vallási intézményeket.

Borítókép: A palesztinokat támogató tüntetés Torinóban 2023. október 14-én (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.