Medvegyev elárulta, kinek hoz hasznot a közel-keleti konfliktus

A volt orosz elnök szerint van olyan ország, amelynek nagyon hasznos az instabil, robbanásveszélyes, különféle fegyverekkel teletömött régió.

2023. 10. 19. 9:44
Dmitrij Medvegyev, korábbi orosz miniszterelnök és az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. (Fotó: 
Jack Straw / Twitter)
Dmitrij Medvegyev, korábbi orosz miniszterelnök és az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. (Fotó: Jack Straw / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha egyetlen amerikai kormány sem volt érdekelt a közel-keleti végső rendezésben. Az instabil, robbanásveszélyes térség nagyon hasznosnak bizonyult az Amerikai Egyesült Államok számára, befolyást és sok pénzt hoz neki – írta Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese az Izvesztyia orosz lapnak írt cikkében.

Véget kellett vetni a legfontosabb békekezdeményezéseknek és a nyilvánvaló eredményeknek. Ez jól illeszkedik Washington politikájába. Hiszen soha egyetlen amerikai kormány sem volt érdekelt a Közel-Keleten a végső rendezésben és a megállapodás végrehajtásában. 

– tette hozzá a volt orosz államfő.
Medvegyev utalt az ENSZ Közgyűlésének 1947. november 29-i határozatára is, amikor a történelmi Palesztina arab és zsidó államokra való felosztásáról szavaztak. Ekkor 33 állam szavazott igennel, 13-an voltak a javaslat ellen, míg tízen tartózkodtak. Az akkori döntéssel jött létre egy arab és egy izraeli állam, Jeruzsálem pedig különleges státust kapott.

A lényeg mindenekelőtt az, hogy egy instabil, robbanásveszélyes, különféle fegyverekkel teletömött régió nagyon hasznosnak bizonyult az Egyesült Államok számára. Ha baj van, az amerikaiak szolgálataira van szükség. Ezek nélkül nem mehetnek sehova. Ha nincs, akkor jelentőségük gyengül. Ellenőrzött instabilitás, befolyást és nagy pénzt hoz

 – véli Medvegyev.

Mint arról már korábban lapunk is beszámolt, megvétózta az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) benyújtott azon határozattervezetet, amely humanitárius tűzszünet elrendelésével biztosítaná a segélyszállítmányok eljutását a Gázai övezetbe. A szerdai szavazás során a benyújtott dokumentumot a BT tizenkét tagja támogatta, Oroszország és Nagy-Britannia tartózkodott, az Egyesült Államok pedig nemmel szavazott. 

A dokumentumban felszólítják Izraelt, hogy vonja vissza a gázai civileknek és az ENSZ segélymunkásainak kiadott parancsot, miszerint vonuljanak az övezet északi részéből a délibe, és elítélik a Hamász palesztin iszlamista szervezet terrortámadásait. Elítélik továbbá a civilek elleni erőszak és az ellenségeskedés minden formáját, az összes terrorcselekményt, és túszaik feltétel nélküli szabadon engedésére szólítják fel a Hamászt. 

Medvegyev szerint a végső felelősség az Amerikai Egyesült Államokat terheli az Izraelben és a Gázai övezetben történtek miatt.

Ezt megelőzően a Gázai övezetben lévő kórház elleni támadásért is Washingtont tette felelőssé Dmitrij Medvegyev.

Borítókép: Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese (Fotó: Jack Straw/Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.