Nagy a készülődés Egyiptomban az izraeli háború miatt

Charles Michel és Josep Borrell is Kairóba utaznak szombaton, a térségben a harcok eszkalálódásától tartanak.

2023. 10. 21. 8:06
null
Gáza, 2023. október 20. Füst tör a magasba egy izraeli légitámadás után a Gázai övezet dél részén 2023. október 20-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyiptomban tartanak szombaton csúcstalálkozót, amelynek célja, hogy az október elején kirobbant izraeli háború ne eszkalálódjon és alakuljon szélesebb körű regionális háborúvá. A találkozót Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök kezdeményezte múlt héten, ám a Politico brüsszeli hírportál értesülései szerint az Egyesült Államok, Izrael és Irán sem vesz részt az egyeztetéseken, így kérdés, hogy mennyire lesz hatékony a konferencia.

A csúcstalálkozón azonban a térség más nagyhatalmai képviseltetik magukat, köztük Törökország és Katar, valamint Európa magas rangú tisztviselői is Kairóba utaznak.

Brüsszel részéről részt vesz az egyeztetéseken Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, továbbá olasz és görög politikusok is jelen lesznek. A listán szerepel több arab ország is, akik Egyiptommal együtt attól tartanak, Izrael elfoglalja a Gázai övezetet.

A Reuters hírügynökség kiemelte, a szombati csúcstalálkozóra éppen akkor kerül sor, amikor Izrael nagyszabású szárazföldi támadásra készül a Hamász palesztin terrorszervezetnek otthont adó Gázai övezet ellen. A szervezet fegyveresei ez idáig több mint 1400 embert öltek meg, ám palesztin oldalon is növekszik a halálos áldozatok száma, már a 4100-at is meghaladta.

Borítókép: Füst tör a magasba egy izraeli légitámadás után a Gázai övezet déli részén 2023. október 20-án (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.