Tüntetők közé hajtó autós, Allahot éltető fiatalok – így tüntettek a hétvégén + videó

Már harmadik hete tartanak a palesztinbarát, gyakran Izraelt elítélő és a Hamász palesztin terrorszervezetet éltető megmozdulások a nyugat-európai nagyvárosokban. A felvonulások egyre súlyosabb méreteket öltenek, a palesztinpárti hangulat nem egyszer vezetett antiszemita cselekményekhez. A hatóságoknak is gyakran kell közbelépniük, ugyanis a megmozdulásokon rendszerint előfordulnak verekedések, rongálások.

2023. 10. 29. 16:35
null
London, 2023. október 28. A palesztinok mellett tüntetnek Londonban 2023. október 28-án. A Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerû támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint 7300 ember halt meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig 19 ezerhez közelít. MTI/EPA/Tayfun Salci Fotó: Tayfun Salci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrégiben elképesztő jelenetnek lehettek tanúi a madridiak: néhány nappal ezelőtt egy szürke autós hajtott a spanyol városban megtartott biciklis felvonulás résztvevői közé, az esetet a közösségi oldalakra feltöltött videófelvételek is tanúsítják. A videókon ugyanis az látható, hogy többeket elütött a sofőr, majd elhajtott a helyszínről. Az akcióban öt biciklis sérült meg, ők könnyebb sérüléseket szereztek, kórházi ellátásra nem tartottak igényt.

A rendőröknek nem volt nehéz dolguk a sofőr elfogásával, az ugyanis feladta magát, ám vallomásában azt mondta, mielőtt a tömegbe hajtott volna, néhány kerékpáros megtámadta. A férfi alkoholtesztje negatív lett, gondatlan vezetés vádjával indult nyomozás ellene.

Madridban vasárnap mintegy 35 ezren vonultak utcára, hogy kifejezzék szolidaritásukat a palesztin néppel.

A tömeg azt skandálta, hogy a civil palesztinok halála háborús bűn, emellett Izraelt népirtással vádolták meg, és a közel-keleti ország bojkottjára szólítottak fel. A megmozduláshoz baloldali politikusok is csatlakoztak, köztük a Sumar párt vezetője, Yolanda Díaz.

 

Rendőrökre támadtak a tüntetők Londonban

Európa más nagyvárosaiban sem volt nyugalom a palesztinpárti megmozdulások miatt. Londonban a tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak, egy rendőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállították, miután ismeretlen elkövető valamilyen eszközzel fejbe ütötte. A Daily Mail brit bulvárlap szerint több mint százezren lepték el a brit főváros utcáit. A hatóságok összesen kilenc embert tartóztattak le, hetet közrend elleni bűncselekmények miatt, kettőt pedig a rendőrök elleni támadások miatt.

A megmozdulások azonban a radikalizáció veszélyeire is felhívják a figyelmet, a brit lap szerint ugyanis sokan dicsőítik a Hamász palesztin terrorszervezetet is. Olyan szórólapokat is terjesztenek a tüntetők, melyeken a fegyveres csoportot ellenállási mozgalomként tüntetik fel.

A brit rendőrség közölte vasárnap, hogy két nőt is letartóztattak, akik ellen fajgyűlöletre való felbujtás ügyében indult eljárás – számolt be a The Guardian brit napilap. A Reuters hírügynökség pedig arról adott hírt, Londonban olyan korlátozások is érvényben voltak, melyek betiltották az izraeli nagykövetség körüli megmozdulásokat. Becslések szerint ötven-hetvenezren vettek részt a londoni tüntetésen.

 

„Allahu Akbar!” – kiabálták fiatalok a berlini metróban

Egyre ritkábbak a békés tüntetések Németországban is. A Mandiner hetilap közlése szerint Anabel Schunke német jobboldali véleményvezér egy videót tett közzé az X közösségi oldalán. A felvételen az látható, amint egy nagyobb csapatnyi muszlim fiatal, palesztin zászlókat lengetve kiabál az állomáson.

A fiatalok azt skandálták hangosan, hogy „Allahu Akbar!”.

 

A volt olasz kormányfő a felvonulók között

Még Giuseppe Conte, Olaszország volt miniszterelnöke, az Öt Csillag Mozgalom elnöke is részt vett szombaton Rómában a palesztinpárti felvonuláson. A politikus a sajtónak nyilatkozva keményen nekiment a Giorgia Meloni vezette olasz kormánynak.

Gerincre és bátorságra van szükség a béke eléréséhez, nem pedig egy olyan kormány gyengeségére és gyávaságára, amely Pilátushoz hasonló döntéssel azt mutatja, hogy a civilek szenvedését a háború drámai, de elkerülhetetlen mellékhatásának tekinti

– idézte az ANSA olasz hírügynökség a volt kormányfőt.

A felvonulásra körülbelül húszezren érkeztek többek között Milánóból, Bolognából, Firenzéből és Nápolyból. A rendőrség beszámolója szerint a megmozdulás viszonylag békés volt, csupán néhány esetben kellett intézkedniük. Az egyik ilyen alkalomkor amikor a felvonulók az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) központja előtt elhaladtak, az egyik tüntető letépte az izraeli zászlót, mire a tömeg hatalmas ujjongásban tört ki.

Borítókép: A palesztinok mellett tüntetnek Londonban 2023. október 28-án (Fotó: MTI/EPA/Tayfun Salci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.