Az antiszemita támadások miatt óvatosságra intették a külföldre utazó izraelieket

Javasolták nekik, kerüljék a zsidó szimbólumok használatát, a zsidó közösségek és vallási központok kiemelt célpontokká váltak.

2023. 11. 04. 19:05
null
Washington, 2023. október 19. A Jewish Voice for Peace nevû baloldali szervezet aktivistái követelik az izrael hadsereg által a Gázai övezetben folytatott hadmûvelet befejezését a Kongresszus washingtoni épülete elõtt 2023. október 18-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zsidó szimbólumokról szóló figyelmeztetés az izraeli állampolgároknak szóló utazási tanácsadás részeként került nyilvánosságra, amelyben az izraelieket arra kérik, hogy fontolják meg a külföldi utazásaik elhalasztását. Az izraeli miniszterelnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának és a külügyminisztérium közös nyilatkozatában azt írják: 

tekintettel az izraeliekkel és zsidókkal szembeni antiszemita és erőszakos incidensek számának világszerte tapasztalható növekedésére, a nemzetbiztonsági tanács és a külügyminisztérium arra kéri a lakosságot, hogy külföldön tartózkodva fokozott óvatossággal járjanak el.

A nyilatkozat szerint az elmúlt hetekben, a Hamász ellen indított Vaskardok hadművelet kezdete óta az izraeliek és zsidók elleni erőszakos támadások mellett az antiszemitizmus és az Izrael-ellenes uszítás jelentős növekedése figyelhető meg világszerte. A minisztérium szerint antiszemita incidensek a világ számos országában történtek, beleértve azokat is, amelyekre a külügyminisztérium nem adott ki terrorizmussal kapcsolatos utazási figyelmeztetést.

A zsidó közösségek, a vallási és közösségi intézmények, zsinagógák, Chábád-központok, kóser éttermek és izraeli vállalkozások, az izraeli delegációk, valamint az Izraelbe tartó és onnan induló járatokat fogadó repülőterek az antiszemita csoportok tiltakozásainak és támadásainak kulcsfontosságú célpontjaivá váltak

– jelentette ki a külügyminisztérium és a nemzetbiztonsági tanács, részben utalva a nemrég, az oroszországi Dagesztánban történt eseményekre, amely során egy Tel-Avivból érkező repülőgépre támadtak a palesztin párti tüntetők.

A folyamatosan növekvő, zsidósággal szembeni erőszakra reagálva a nemzetbiztonsági tanács arra kérte az állampolgárokat, hogy fontolják meg a külföldi utazásaik szükségességét. A tanács továbbá felszólítja a külföldre, bármely célállomásra utazó izraelieket, hogy tartsák be a külföldön tartózkodó izraelieknek szóló ajánlásokat. 

Ezen ajánlások között található, hogy az izraeli állampolgárok kerüljék az izraeli és zsidó szimbólumok nyílt megjelenítését. A közlemény szerint tanácsos annak ellenőrzése, hogy voltak-e az elmúlt időszakban Izrael-ellenes tüntetések és erőszakos cselekmények a célországban. 

Emellett kiemelik, hogy ajánlatos az olyan országokba való utazások elhalasztása, amelyekre utazási figyelmeztetést adtak ki, különösen az arab és közel-keleti országok, az észak-kaukázusi és az Iránnal határos államok esetében.

Az antiszemitizmus világszerte nagymértékben megugrott, mióta a palesztin Hamász terroristái október 7-én megtámadták Izraelt, és több mint 1400 embert öltek meg. A zsidók elleni támadások és a Hamász támogatását demonstráló tüntetések még azelőtt kezdődtek, hogy Izrael válaszlépéseket tett volna a Hamász terrortámadására, és megindította volna a Vaskardok hadműveletet.

Mindeközben az Izrael-ellenes kedélyek korántsem csillapodnak világszerte. Európa, a Közel-Kelet és Ázsia városaiban is folytatódnak a tüntetések, amelyek célja, hogy támogatásukról biztosítsák a palesztinokat.

Az egyik legnagyobb felvonuláson, Londonban történt, ahol tömegek követelték az azonnali tűzszünetet és az Izraelnek nyújtott támogatások leállítását. Hatalmas tömegek vonultak végig a főváros központjában, hogy tűzszünetet követeljenek Rishi Sunak miniszterelnök kormányától.

A játékban lévő szuperhatalmak jelenleg nem tesznek eleget. Ezért vagyunk mi itt: tűzszünetet követelünk, a palesztinoknak jogokat. A létezéshez, az élethez való jogot, és az alapvető emberi jogokat. Ez nem a Hamászról szól. Ez a palesztin életek védelméről szól

– mondta Camille Revuelta tüntető.

Nagy-Britannia továbbra is támogatja Izrael önvédelemhez való jogát. A nyugati kormányok és számos polgár határozott támogatásáról és szimpátiájáról biztosította Izraelt a Hamász támadásai miatt, de az izraeli válaszlépések haragot is kiváltottak, különösen az arab vagy muzulmán többségű országokban, így Törökországban is. 

Koppenhágában, Rómában és Stockholmban is utcára vonultak az emberek. Néhány franciaországi városban a háború kezdete óta betiltották a gyűléseket, attól tartva, hogy azok társadalmi feszültségeket szíthatnak, de a tiltás ellenére szombaton Párizsban egy kisebb demonstráció volt. A déli Marseille városában is több százan vonultak fel.

Borítókép: A Jewish Voice for Peace nevű baloldali szervezet aktivistái követelik az izraeli hadsereg által a Gázai övezetben folytatott hadművelet befejezését. (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.