Szabadon engedték az egyik legfiatalabb túszt is

A négyéves Avigailt azt követően rabolták el, hogy szeme láttára lőtték le édesanyját.

2023. 11. 27. 17:10
Ramat Gan, 2023. november 26. A Hamász fogságából szabadult izraeli túszokat szállító jármû érkezik az izraeli Ramat Gan város egészségügyi központjába 2023. november 26-án, az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet között létrejött négynapos tûzszünet harmadik napján. A túszcsere keretében a Hamász november 24-én átadta a Nemzetközi Vöröskereszt képviselõinek az október 7-i terrortámadásban elhurcolt izraeli túszok elsõ csoportját, izraeli börtönökben fogva tartott palesztin rabok szabadon bocsátásáért cserében. MTI/AP/Ohad Zwigenberg Fotó: Ohad Zwigenberg
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izgatottan várja a világ, hogy az Izrael és a Hamász közötti ideiglenes tűzszünetet meghosszabbítják-e a felek. A kérdés sok minden mellett azért is fontos, mert amíg a tart, addig folyamatosan engedi szabadon a túszokat a terrorszervezet.

A négynapos tűzszünet harmadik napján engedte szabadon a terrorszervezet a négyéves Avigail Idant, akinek elmondhatatlan borzalmakon kellett átmennie, amióta október 7-én elrabolták a kibucukból. A lány édesanyját a szeme láttára lőttek le, majd amikor az édesapjához menekült, ő a testével védte a kislányt a golyók előtt, így őt is elvesztette a kislány. Majd a szomszédba rohanva próbált meg elbújni és onnan rabolták el a terroristák.

Avigailt 51 napnyi fogság után engedtek szabadon. A kislány testvérei, Michael (9) és Amalya (6) vele voltak, amikor anyjukat megölték, mind a ketten el tudtak bújni egy szekrényben, ahol 14 órán keresztül várták a megmenekülésüket. 

Nagyon örülünk, hogy Avigail most otthon van, és visszatért tágabb családja szerető karjaiba. Az izraeliek révén megkapja azt a gondoskodást és figyelmet, amire szüksége van, és készek vagyunk minden megfelelő támogatást megadni

 – tette hozzá az egyik izraeli illetékes.

Avigail Izraelbe való visszatérése után a sajtónak a gyermek nagyapja, Carmel nyilatkozott, aki Joe Biden amerikai elnöknek is megköszönte a támogatást. A kislány a fogságában töltötte be a negyedik életévét, ő volt az egyik legfiatalabb túsz.

A kislány nagynénje az X-re töltött fel egy videót, amiben 

megköszönte mindenkinek a segítséget és támogatást aki hozzájárult ahhoz, hogy biztonságba kerülhetett Avigail. Arra kéri az embereket, hogy adjanak időt és helyet a kislánynak a gyógyuláshoz.

A szabadon engedéséhez Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok által Izrael és a Hamász között megkötött megállapodás kellett, amelynek részeként kimondták, hogy a négynapos tűzszünet során Izrael összesen ötven nőt és gyermeket kap a terrorszervezettől, cserébe Izraelben fogva tartott 150 palesztin foglyot engednek szabadon. A kislányt a tűzszünet harmadik napján engedték szabadon.

Borítókép: A Hamász fogságából szabadult izraeli túszokat szállító jármű érkezik az izraeli Ramat Gan város egészségügyi központjába 2023. november 26-án, az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet között létrejött négynapos tűzszünet harmadik napján (Fotó: MTI/AP/Ohad Zwigenberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.