Következő mérkőzések
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Nem halkul a fájdalom hangja + videók

Bár a napokban felcsillant a remény, hogy közel lehet az egyezség a Hamász palesztin terrorszervezet által az október 7-i Izrael elleni támadás során a Gázai övezetbe hurcolt túszok, de legalább egy részük elengedéséről, számukra és szeretteiknek minden nap egy örökkévalóság az immár csaknem másfél hónapja tartó rémálomban.

2023. 11. 20. 8:07
ISRAEL-PALESTINIAN-UNREST-FUNERAL Mourners react during the funeral of 21-year-old Israeli Harel Masood in the cemetery in Yesodot, near the Israeli city of Rehovot, on June 20, 2023. Four people were shot dead near a settlement in the occupied West Bank, Israeli officials said, a day after an army raid in the territory left six Palestinians dead. The deaths are the latest in a surge of violence linked to the Israeli-Palestinian conflict, which before Tuesday's shooting had killed at least 166 Palestinians, 21 Israelis, a Ukrainian and an Italian this year. (Photo by GIL COHEN-MAGEN / AFP) Fotó: GIL COHEN-MAGEN Forrás: Europress/AFP/Gil Cohen-Magen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több mint kétszáz túsz között csecsemő, idős és súlyosan sérült fiatal is van, és azt sem lehet tudni, hogy hányan lehetnek még életben közülük. A támadás óta Izraelt és a közösségi médiát elöntötték a túszok szabadulásáért könyörgő plakátok, illetve posztok.

A Hamász eddig összesen négy nőt bocsátott szabadon: egy amerikai anyát és lányát, valamint két idős holokauszt-túlélőt, 

utóbbiak férjei viszont továbbra is a terrorszervezet foglyai.

Az izraeli fegyveresek erők (IDF) egy katonalányt is kiszabadítottak, ez volt eddig az egyetlen sikeres mentőakció.

A többiek azonban továbbra is Gázában vannak, nem tudni, milyen körülmények között. A fiatal Noa Argamanit a Supernova zenei fesztiválról rabolták el, családja videókból értesült róla, hogy a Hamász foglya.

Mayát testvérével együtt ragadták el otthonukból. A mindössze hároméves Avigail teljesen egyedül került fogságba, szüleit meggyilkolták, testvéreinek sikerült elrejtőzniük.

A túszok között magyar állampolgársággal rendelkezők is vannak, köztük a 15 éves Dafna és a nyolcéves Ella, akik édesanyjával lapunk Tel-Avivban beszélt.

Súlyos sérültek is vannak a túszok között. Rachel Goldberg 23 éves fia, Hersh Goldberg-Polin is a túszok egyike. Az amerikai–izraeli édesanya egy CNN-interjú kapcsán tudta meg, hogy a fiát élve hurcolta el a Hamász a Supernova zenei fesztiválról, de az egyik karja súlyosan roncsolódott a támadás során.

Szintén a fesztiválról, sérülten került fogságba a Liraz nevű, 38 éves nő.

Sajnos vannak, akinek már minden segítség későn jön. A napokban a gázai al-Sifa kórháznál két túsz holttestét is megtalálták.

A világom ismét összeomlott

– nyilatkozta megtörten a 65 éves Jehudit Weiss fia, Omer Weiss az AFP hírügynökségnek.

A másik megtalált holttest egy fiatal katonalányé. Noa Marciano mindössze 19 éves volt, amikor elhurcolták. Az IDF szóvivője által közzétett információk szerint

Noát élve vitték Gázába, a Hamász túszként tartotta fogva Gázavárosban, az al-Sifa kórház mellett. A folyamatban lévő harcok során, annak a helynek a közelében, ahol fogva tartották, Noa fogvatartóját megölték, Noa pedig megsebesült.

Sérülései nem voltak életveszélyesek. A terroristák a kórházba vitték, ahol gyakorlatilag kivégezték.

Temetésén édesanyja elmondta, sosem bocsát meg a terroristáknak lánya haláláért.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Gil Cohen-Magen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.