Orbán Viktor elárulta, mit kérdezett Putyintól Pekingben + videó

Orbán Viktor: Minél hamarabb legyen tűzszünet Ukrajnában.

2023. 12. 21. 15:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való találkozójáról és az orosz–ukrán háborúról is kérdezték az újságírók Orbán Viktort. A magyar miniszterelnök a BBC kérdésére válaszolva úgy fogalmazott:

Az ön kérdése két kérdéssel előrébb van, mint ahol én állok. Én arra nem tudok válaszolni, s nem is akarok, mert nincsenek meg hozzá a feltételek, hogy milyen békemegállapodást kell kötni a háború után. Ön most erről beszél, és ideidézi az orosz elnököt, hogy ő milyent szeretne. Ha valaki azt gondolja, hogy először meg lehet állapodni arról, hogy mi lesz a béketárgyalások eredménye, majd utána kezdünk béketárgyalásokat, az félreérti a politika természetét.

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban a magyar miniszterelnök hozzátette: a helyes sorrend a következő, először tűzszünet kell, mindenfajta háború utáni rendezéstől függetlenül. Azt kell mondani, hogy itt és most abbahagyjuk az öldöklést – fűzte hozzá Orbán Viktor. Kiemelte: tűzszünet alatt időt lehet adni magunknak, hogy megbeszéljük, hogy milyen béketárgyalások lesznek és milyen formátumban, s mik lesznek annak a fő kérdései. Ki kell alakítani egy tárgyalási keretet – nyomatékosította a kormányfő.

A tűzszünetet ettől függetlenül már be kellene vezetni holnap reggel. Magyarország csak idáig megy el. Legyen tűzszünet minél hamarabb!

– mondta Orbán Viktor, aki hangsúlyozta, Európát fenyegeti egy veszély, ha Európa nem lép be, s nem kezd tárgyalásokat, akkor az oroszok az amerikaiakkal fognak megegyezni Európa feje felett. Ez a veszély folyamatosan fennáll a második világháború óta. 

Európát két oldalról foglalták el a II. világháborúban, a nyugati oldalról és orosz oldalról. Azóta egy véres valóság és élmény az európaiaknak, hogy Európa sorsáról nem az európaiak fognak dönteni, hanem két, Európán kívüli nagyhatalom. Ezt a veszélyt a krími válságnál sikerült elhárítani. Az nagy bravúr volt, szerintem.

– nyilatkozta a magyar miniszterelnök.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való pekingi találkozójáról is részleteket árult el a sajtótájékoztatón Orbán Viktor. 

Elmondta, feltetette a kérdést Putyinnak, hogy készen áll-e tárgyalásokra a tűzszünet érdekében.

 Újságírói kérdésre válaszolva aláhúzta, azért nevezte a háborút akkor katonai műveletnek, mert az az. 

Amennyiben nincs hadüzenet a két ország között, az katonai művelet, amikor az oroszok hadat üzennek, na az háború lesz. Miután politikai tartalmat tulajdonítunk a katonai művelet meg a háború kifejezésnek, ezért vegyesen használjuk azokat, de szigorúan vett értelemben addig örüljünk, amíg nincs háború. Ha háború van, akkor mozgósítás van, s általános. Azt nem kívánom senkinek

– szögezte le Orbán, aki egy másik kérdésre válaszolva emlékeztetett, hogy az orosz törvények szerint a háborúnál kötelező sorozás van. Ez még nem következett be, s örüljünk annak, hogy ez nem következett be – tette hozzá.

A magyar miniszterelnök minden találkozó elől ki tud térni, ha akar – folytatta Orbán. A Putyinnal való találkozó esetében pedig szándékegybeesés volt – magyarázta.

Azt tartottam természetesnek, ha ott vagyunk Pekingben, akkor találkozzunk. Én azt helyénvalónak tartottam. Ha az oroszok nem kezdeményezték volna, s nem lett volna szándékegybeesés, akkor én kezdeményeztem volna. Semmilyen problémát nem okozott ez a számomra. Én nem kényszerek hatására cselekszem a külpolitikában. 

– jelentette ki.

– Ahogyan a szavaim sem a kényszerek hatására válogatom meg, s a szuverén magyar államot képviselem – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a karmelita kolostorban 2022. december 21-én. A kormányfő mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára (j) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.