Orbán Viktor: Ukrajna támogatása helyes, de nem mehet a magyarok rovására

A kormány készen áll Ukrajna támogatásának további tárgyalására, de nem adósodhatunk el senkivel – közölte a kormányfő.

2023. 12. 21. 13:11
ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. december 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2023. december 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ukrajna háborúban áll, amit nevezhetünk ugyan katonai műveletnek is, de valójában egy véres háború – közölte Orbán Viktor a Kormányinfón, válaszul lapunk kérdésére, annak kapcsán, hogy az ukrán titkosszolgálat nem engedte Porosenko volt ukrán elnöknek Ukrajna elhagyását, mivel információik szerint találkozót tervezett a magyar miniszterelnökkel. A kormányfő válaszában hangsúlyozta: egyetért azzal, hogy háborús időszakban nem lehet olyan szabályok szerint élni, mint békés, normális időkben. Ezért az ukránok rendkívüli szabályokat érvényesítenek, nincsenek választások, a pártokat lényegében betiltották, gyakorlatilag a szabad sajtót megszüntették. Mindezt Orbán Viktor szükséges és elfogadandó rossznak tekinti.

– Ha az ukrán állam úgy értékeli, hogy egy személy távozása az ország területéről nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, akkor ennek megfelelően kell eljárniuk. Az azonban fölvet egy kérdést,

hogyha nemzetbiztonsági kockázatot okoz egy ukrán állampolgár találkozása egy magyar miniszterelnökkel, akkor hogy akarnak uniós tagok lenni?

Azzal kapcsolatban, hogy mi a véleménye arról, hogy a momentumos Cseh Katalin szerint Ukrajnának vagy Magyarországnak is érdeke, hogy Ukrajna megkapja az ötvenmilliárdos eurós uniós támogatást, kifejtette: helyes dolog Ukrajnát támogatni, Magyarország ezt meg is teszi, mégpedig a legnagyobb humanitárius segélyakció elindításával.

Hogy melyik ország melyik támogatási formát tartja a saját helyzetéből kiindulva jobbnak és melyiket kevésbé, az minden ország szuverén döntése a miniszterelnök szerint. – Magyarország is meghozta ezt a döntést, mi fegyverrel nem támogatjuk Ukrajnát, de pénzzel igen, hiszen az unió költségvetéséből ma is kap Ukrajna elég jelentős összegeket havonta, ebben pedig Magyarország pénze is benne van, és ezt Ukrajna azért kapja, hogy működőképes maradjon az állam. Az egy további kérdés, hogy ezen fölül oda akarjuk-e adni a magyarok, a németek vagy a hollandok pénzét az ukránoknak. Nem elrugaszkodott dolog arról beszélni, hogy támogassuk Ukrajnát, ez értelmes beszéd – értékelt a kormányfő. Hozzátette: azt azonban ellenzik, hogy a támogatás közös hitelfelvétellel és az unió már meglévő költségvetéséből történjen.

– Ukrajna támogatásának tárgyalása legitim beszéd, csak ne verjük szét a költségvetésünket, és ne kelljen közösen eladósodnunk senkivel

 – közölte Orbán Viktor.

Mint mondta, a magyar kormány azt szeretné elkerülni, hogy a Magyarországnak szánt forintokat föleméssze az Ukrajnának nyújtott támogatás és az országunknak szánt pénzek egyszer csak Ukrajnában kössenek ki. – Mindenképp el kell kerülni, hogy amikor a hazánkat jogosan megillető pénzek kifizetéséhez érkezünk, közlik velünk, hogy üres a kassza.

Ukrajna támogatása nem mehet a magyarok rovására, de a magyarok vállalhatnak ebben szerepet.

Ha költségvetési fedezet kell hozzá, akkor a parlamentnek ezt meg kell vitatnia, a kormány készen áll egy ilyen beszélgetésre, de nem hitelből, és semmiképpen nem az Európai Unió most futó költségvetési keretén belül – fejtette ki a miniszterelnök.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.