Újabb tüntetés a szomszédban. Belgrádban lesz az új Majdan? + videók

A baloldali ellenzék nem tud belenyugodni a választási vereségbe.

2023. 12. 30. 13:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgrád központjában szombat délben kezdődött a ProGlas kezdeményezés által összehívott tüntetés. A megmozdulásnak a „Nem értünk egyet” szlogent adták. A tüntetés résztvevői a beszédeket követően – mint bejelentették – az Alkotmánybíróság épületéhez sétálnak. 

A tiltakozáshoz csatlakoztak a korábban útblokádokat felállító fiatalok is.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, az elsősorban egyetemistákból álló csoportok napok óta akadályozzák az ünnepek miatt egyébként is nehézkes belgrádi közlekedést, pénteken pedig 24 órás útlezárást hirdettek.

Korábban a szombati tüntetés kezdeményezői arra szólítottak fel mindenkit, hogy egyhangúlag, higgadtan és határozottan mondják ki: 

nem értenek egyet a választói akarat átírásával.

A közleményükben a szervezők emlékeztetnek arra, hogy „a polgárok elárult választási akarata miatt” azt követelik, hogy a feltételek alapvető megváltoztatása után hat hónapon belül tartsanak új parlamenti és helyhatósági voksolást Szerbiában – írja az N1 szerb hírportál.

Tudtuk, hogy a választások nem lesznek tisztességesek, de a megfigyelők, akiket a kormány maga hívott meg Európából, azt mondták, ők még soha nem láttak ilyen jellegű lopást

– mondta Miroszlav Alekszics, a választásokon második legtöbb szavazatot szerző, de a Szerb Haladó Párttól jelentősen lemaradó, Szerbia az erőszak ellen koalíció képviselője. 

A baloldali ellenzék egyébként napok óta tüntet a teljes választási folyamat megismétlését követelve, az országos választási bizottság azonban az összes erre vonatkozó beadványt elutasította – írta meg lapunk korábban. 

 

A belgrádi zavargások mögött a Nyugat áll – jelentette ki korábban többször is Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

A kollektív Nyugat nyilvánvalóan megpróbálja befolyásolni a helyzetet Szerbiában, a Majdan-puccsok technikáját alkalmazva

– mondta.

A szerb sajtó is kiszúrta az összefüggést a Majdan és Belgrád között. Az Alo szerb napilap cikke felfedezett egy Majdan-zászlót a ProGlas tüntetésén. A tüntetésen az EuroMaidan és Románia trikolórja is lobog.

Milorad Kapor színész, egy a lapok szerint a Dragan Gyilasz ellenzéki vezetőhöz közel álló férfi pedig az X közösségi oldalon képet közölt, amelyen azt írja: EUROMAIDAN SERBIA. A bejegyzés alá pedig hozzátette: 

Vannak bátrak?

Mint arról korábban beszámoltunk, a szerbiai országos választási bizottság előzetes eredményei szerint a december 17-i voksolást a kormányzó Szerb Haladó Párt listája nyerte meg a voksok 46,7 százalékának megszerzésével, míg a második a baloldali ellenzéki összefogás Szerbia az erőszak ellen elnevezésű listája lett a szavazatok 23,69 százalékával.

Borítókép: Ellenzéki tüntetők a belgrádi önkormányzat rendőrök védte épületét ostromolják 2023. december 24-én (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.