Elismerte a baloldali lap, hogy valami nagyon nincs rendben Ukrajnában

Elege van az ukránoknak egy baloldali horvát lap szerint. Az új mozgósítási törvénynek nem várt következményei lehetnek, a kormányzat és a katonai vezetés pedig egymásra tolná a felelősséget.

Forrás: Jutarnji List, Radio Free Europe2024. 01. 09. 10:14
null
Zaporizzsja, 2023. december 19. Ukrán katonák egy SZ–60 típusú, egycsövű légvédelmi gépágyúval lövik az orosz állásokat a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án. MTI/EPA/Jakiv Liasenko Fotó: Jakiv Liasenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Verhovna Radában (az ukrán parlamentben) december végén mutatták be az új mozgósítási törvényt. Ez olyan felfordulást váltott ki az ukrán társadalomban, amely változásokhoz vezethet a lakosságnak a háborúhoz való hozzáállásában, és fokozhatják a gyors befejezés iránti igényt – írja a Jutarnji List horvát baloldali napilap.

Míg a háború elején tömegesen jelentkeztek a hadseregbe az önkéntesek, most, csaknem két évvel az orosz invázió kezdete után és több tízezer halott vagy sebesült katonával később, változni látszik a közhangulat.

A fegyveres erőknél komoly létszámhiány van, a harctéren tartózkodók többsége 40 és 50 év közötti, így az ukrán vezetés újabb mozgósítást helyezett kilátásba.

A felháborodást kiváltó törvény értelmében a mozgósítás alsó korhatárát 27 évről 25 évre csökkentik, az állampolgároknak be kell jelentkezniük a sorkatonák és tartalékosok névjegyzékébe, orvosi vizsgálaton kell részt venniük, és meg kell jelenniük a helyi sorozóirodákban. A mozgósítás során Ukrajna minden 18 és 60 év közötti állampolgárának katonai okmányt kell magánál tartania, és jelentősen megszigorították a katonai szolgálat elkerüléséért járó szankciókat. Ezek közé tartozik többek között a bankszámla zárolása és a járműhasználat korlátozása is.

A legtöbb kritikát az a rendelkezés váltotta ki, hogy már az enyhébb fogyatékkal élőknek is jelentkezniük kell.

Az új törvény csak a jéghegy csúcsa, a frusztráció már a kudarcba fulladt offenzíva, a mindent átszövő korrupció és a háború végtelen hosszúságúra nyúlása miatt is gyűlt az emberekben.

Ha az ukrán vezetés így akarta felkészíteni az embereket arra, ami következik, nagyon mellényúlt – vonja le a következtetést a baloldali lap, amely hozzáteszi, hogy még Zelenszkij pártjában sem egyértelmű a törvény támogatottsága. A kritikusok szerint a javaslat nem csupán alkotmánysértő, de  rossz üzenet is azok számára, akik külföldre mentek.

A tervezetet nem az államfő, hanem Denisz Smihal belügyminiszter és Rusztem Umerov védelmi miniszter neve alatt nyújtották be, egyesek szerint azért, hogy rajtuk, és ne Zelenszkijen csapódjon le a népharag.

Az elnök nem úgy viselkedett, mint egy államférfi, akinek elő kellene állnia, hogy felelősséget vállaljon magáért, és megmagyarázza, miért van szükség erre a [törvényjavaslatra]

− mondta Hennagyij Druzenko, ügyvéd és aktivista, aki szerint 

a kormányzat és a katonai vezetés egymásra próbálja áttolni a felelősséget – írja a Radio Free Europe.

Borítókép: Ukrán katonák egy SZ–60 típusú, egycsövű légvédelmi gépágyúval lövik az orosz állásokat a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án (Fotó: MTI/EPA/Jakiv Liasenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.