Politikai harakirit követett el Charles Michel

Még saját pártcsaládjának tagjai sem bánkódnak, hogy nem lesz képviselő. A tanácsnál pedig a pezsgők visszakerültek a hűtőbe.

Forrás: Politico2024. 01. 30. 8:47
MICHEL, Charles
Brüsszel, 2022. december 15. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik az esemény elsõ napján, 2022. december 15-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszelben nem örvend túl nagy népszerűségnek Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az elmúlt hetekben kavart botrány után.

Politikai harakirit követett el. Szemernyi hitelessége sem maradt

− idézi egy névtelenül nyilatkozó uniós diplomata véleményét Charles Michelről, az Európai Tanács elnökéről a Politico hírportál.

 

ORBÁN Viktor; MICHEL, Charles
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke  (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Egy belga tisztviselő pedig úgy fogalmazott: 

Mindenkinek elege van Michelből. Most már csak annyi a dolga, hogy biztosítsa, hogy időben elkezdődjön az ülés és mindenkinek legyen tolla.

Mint arról beszámoltunk, január elején Michel bejelentette, hogy elindul az európai parlamenti választásokon, és megválasztása esetén a nyáron leköszön a tanács éléről, a múlt héten azonban váratlanul visszavonta döntését.

Minden erőfeszítésemet a jelenlegi feladataimnak fogom fordítani rendíthetetlen elszántsággal, amíg azok véget nem érnek. Mindig buzgó szószólója leszek egy olyan Európának, amely demokratikus, erős, egységes és ura saját sorsának. A mandátum lejárta után átgondolom jövőbeli kötelezettségvállalásaim jellegét és irányát

– írta Michel a Facebookon.

Brüsszelben mindkét döntése komoly felháborodást keltett.

Oké, azt hiszem, vissza kell tennem a pezsgőt a hűtőbe

− kommentálta a hírt egy brüsszeli tisztviselő.

Egy diplomata szerint Michel maradása nem sokat változtat a helyzeten, ugyanis a bizalmat már elvesztette. 

Márpedig az kulcsfontosságú a tanács elnöke számára, hiszen az ő feladata, hogy a 27 tagállam között megszülessenek az EU működőképességéhez elengedhetetlen kompromisszumok. Michel viszont a körülötte dolgozók szerint nem állt a helyzet magaslatán a tanács ügyeinek kezelésében, az Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel való marakodása pedig nem tett jót az Európai Unió megítélésének.

Kérdés, milyen hatással lesz a Michel körüli botrány a csütörtöki rendkívüli EU-csúcsra, amit maga Michel hívott össze, miután decemberben nem sikerült elfogadni az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd eurós támogatást.

Bár Charles Michel a maradás mellett döntött, Brüsszelben többen már az utódját keresgélik. A lehetséges jelöltek között felmerült többek között Mette Frederiksen dán miniszterelnök, a korábbi olasz miniszterelnök, Enrico Letta, de még a portugál Antonio Costa is, akinek a kormánya egy korrupciós botrány miatt volt kénytelen lemondani nemrég.

Ami a tanács elnökének hamvába holt képviselői álmait illeti, még saját pártcsaládjának tagjai sem nagyon bánkódnak, hogy végül mégsem lesz a kollégájuk Strasbourgban.

Nagyon kevés tag tartotta jó hírnek az érkezését az Európai Parlamentbe. Amikor három lehetősége van, mindig a legrosszabbat választja

− mondta róla az egyik tisztviselő.

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.