A frontra vinné Trumpot Zelenszkij + videó

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy Donald Trump volt amerikai elnököt az ukrán frontvonalra vinné. A kijevi vezető azt is elárulta, miért vonultak ki csapataik Avgyijivkából.

Forrás: Politico, B922024. 02. 17. 13:12
ZELENSZKIJ, Volodimir
Berlin, 2024. február 16. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén a berlini kancellári hivatalban 2024. február 16-án. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt akarja, hogy Donald Trump elmenjen, és saját szemével lássa az Oroszország elleni háborút. Erről írt a Politico brüsszeli hírportál.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők akkori parancsnoka 2023. november 30-án a kelet-ukrajnai Kupjanszkban. Szirszkijt 2024. február 8-án nevezték a hadsereg főparancsnokának Valerij Zaluzsnij helyére (Fotó: Handout / Ukranian Presidential Press Service / AFP)
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők akkori parancsnoka 2023. november 30-án a kelet-ukrajnai Kupjanszkban. Szirszkijt 2024. február 8-án nevezték ki a hadsereg főparancsnokának Valerij Zaluzsnij helyére (Fotó: Handout/Ukranian Presidential Press Service/AFP)

Ha Trump úr eljön, készen állok arra is, hogy vele menjek a frontvonalra

– mondta Zelenszkij szombat reggel a müncheni biztonsági konferencián.

A Politico cikke megjegyzi, Trump vezet a közvélemény-kutatásban, hogy a Republikánus Párt jelöltje legyen a novemberi amerikai elnökválasztáson. A volt elnök többször ígéretet tett arra, hogy leállítja az Ukrajnának nyújtott segélyeket, és Kijevet tárgyalóasztalhoz kényszeríti Oroszországgal.

Úgy gondolom, hogy ha párbeszédet folytatunk arról, hogyan fejezzük be a háborút, meg kell mutatnunk az embereknek, a döntéshozóknak, mit jelent az igazi háború, nem pedig az, ami az Instagramon van

mondta Zelenszkij.

Az ukrán vezető egyébként a müncheni konferencián ismét a fegyverek gyorsabb szállítására szólított fel.

Mint arról lapunk is beszámolt, az orosz–ukrán háborúban kivonják az ukrán egységeket a negyedik hónapja orosz ostrom alatt tartott kelet-ukrajnai Avgyijivkából. Ezt jelentette be Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szombat hajnalban.

Volodimir Zelenszkij Münchenben beszélt a csapataik kivonásának okáról is. 

Az ukrán elnök hangsúlyozta: az ukrán parancsnokok úgy döntöttek, hogy visszavonulnak az ostromlott városból. Mindezt pedig az orosz erők könyörtelen támadásai miatt tették – olvasható a Politico cikkében. Kijelentette: minden egyes ukránra hét orosz áldozat jutott, de még ez a halálozási arány sem akadályozta meg az orosz támadásokat.

Oroszországnak egyetlen konkrét előnye van, ez pedig az, hogy nem értékeli az emberi életet – mondta Zelenszkij.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén a berlini kancellári hivatalban 2024. február 16-án (Fotó: Clemens Bilan/MTI/EPA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.