Reagált Izrael budapesti nagykövetsége Gyöngyösi Márton antiszemita kijelentésére

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökének újabb antiszemita megnyilvánulása került nyilvánosságra: egy levelezésben Orbán Viktor miniszterelnököt zsidóellenes kijelentésekkel támadta. A politikus a kiszivárgott levelezés szerint „cionista bérencnek” nevezte a kormányfőt. A Magyar Nemzet megkeresésére Izrael budapesti nagykövete, Jákov Hadasz-Handelszman reagált Gyöngyösi Márton kijelentésével kapcsolatban.

2024. 02. 07. 12:08
null
20230415 budapest clark adam terjobbik ruszkikhaza sajtotajekoztaton gyongyosi marton jobbik elnoke havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 – Még egy újabb bizonyíték a Jobbik valódi természetére – közölte a Magyar Nemzetnek válaszolva Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete. A diplomatát annak kapcsán kérdeztük, hogy az Origo egy 2020-as belső levelezést hozott nyilvánosságra, amelyben Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke újabb antiszemita kijelentést tett, ezúttal Orbán Viktor miniszterelnökre vonatkozóan. A 2020. január 9-én történt e-mail-váltás Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselő, jelenlegi pártelnök, akkori elnökhelyettes, illetve Stummer János akkori Jobbik-alelnök, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának egykori elnöke között zajlott.

Orbán provokációnak is beillő megjegyzését nem akartam közvetlenül kommentelni, inkább indirekt módon, az USA lépésének kritikáján és elítélésén keresztül. Legszívesebben azt írtam volna, hogy egy cionista bérenc, a lubovicsi szekta foglya, de ebből nem biztos, hogy jól ki lehet jönni

– írta Gyöngyösi Márton a levélben.

Borítókép: Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael Állam budapesti nagykövete (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)
Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael Állam budapesti nagykövete (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A Jobbik vezérkara éppen azt vitatta meg, hogy milyen álláspontot alakítsanak ki „az iráni helyzettel kapcsolatban” megfogalmazott közleményükben. Az aktualitást az adta, hogy az Egyesült Államok likvidálta az iráni kémfőnököt, a terrortámadásokért felelős Kászim Szulejmánit.

Gyöngyösi Márton kijelentésével kapcsolatban a David Pressman vezette amerikai nagykövetség részére is küldtünk megkeresést, ám onnan még nem érkezett válasz.

 

Antiszemita kijelentéseiről vált híressé Gyöngyösi Márton

A Jobbik elnöke nem először tett antiszemita kijelentést, 2012-ben a magyar parlamentben a zsidó képviselők listázását követelte. Azt mondta, ideje lenne listát készíteni arról, hogy „az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban, hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”. Ám az utóbbi években sem vett vissza Gyöngyösi Márton:

Tehát ez az Izrael, és ennek az Izraelnek minden egyes állampolgára – meggyőződésem szerint – járjon bárhol a világon, nem csak Magyarországon, ab ovo, tehát már ránézésre és messziről, és anélkül, hogy tudnám, hogy kiről van szó, meggyőződésem szerint nemzetbiztonsági kockázat

– fogalmazott pár éve a Jobbik lakossági fórumán.

Egy 2013-as lakossági fórumon pedig már a holokauszt áldozatain gúnyolódott a politikus.

 

Az antiszemita politikus oldalára állt David Pressman

Noha sorra kerül a címlapokra Gyöngyösi Márton antiszemita kijelentései miatt, David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete mégis úgy gondolja, a Jobbik elnökének helye van a kirendeltség fogadásain. Tavaly áprilisban kipát viselve ült a nagykövetségen pészah ünnepe alkalmából megrendezett széderesten. Akkor a Magyar Nemzet kérdésére az amerikai nagykövet úgy reagált: Gyöngyösi azért kapott meghívást a nagykövetségen tartott széderestre korábbi antiszemita kijelentéseinek ellenére, mivel fontos számukra a különböző véleményen lévő és beállítottságú magyarokkal folytatott párbeszéd, még azokkal is, akikkel nem értenek egyet.

Borítókép: Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.