Temérdek pénz és ennyi idő kellene az ukrajnai károk helyreállítására

„Ha az Ukrajna elleni háború most véget érne, akkor is legalább tíz évre volna szükség a károk helyreállítására megfelelő pénzügyi háttérrel” – jelentette ki Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes és infrastrukturális miniszter a DPA hírügynökségnek adott és pénteken megjelent interjúban.

Forrás: MTI2024. 02. 23. 11:36
Lemberg, 2024. február 15. Törmeléket takarítanak el egy lembergi iskolában, miután orosz rakéta csapódott be az intézmény közelében 2024. február 15-én. A polgármester szerint három ember megsebesült a nyugat-ukrajnai városban. MTI/EPA/Mikola Tisz Fotó: Mikola Tisz
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A súlyosabb károkat két-három év alatt helyre lehetne állítani, de a folyamat összességében öt vagy akár tíz évig is eltarthat” – tette hozzá a kormányfőhelyettes.

A Harkiv Terület Ügyészsége által közreadott képen egy lakóház romjainál tűzoltók Harkivban 2024. február 15-én, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai várost (Fotó: MTI/AP/Harkiv Terület Ügyészsége)

Szombaton lesz két éve, hogy kitört az ukrajnai háború. Kubrakov az ENSZ, a Világbank és az Európai Unió adataira hivatkozva közölte, hogy 500 milliárd euróra (193,9 ezermilliárd forint) becsülik az ez idő alatt okozott háborús károkat. Továbbá hangsúlyozta, hogy a Németország által nyújtott újjáépítési és katonai segítség a háborús menekültek hazatérését is segíti – írja az MTI.
 

Emberek százai és ezrei térhetnek haza

 – jelentette ki.

A miniszterelnök-helyettes szerint a Németország által átadott légvédelmi rendszerek különleges szerepet játszanak a harcokban, védelmet nyújtanak az embereknek. 

Ennek a védelemnek az ismeretében a menekültek könnyen dönthetnek úgy, hogy visszatérnek Németországból Ukrajnába

 – tette hozzá.
Jelenleg több mint egymillió ukrajnai háborús menekültet tartanak nyilván Németországban.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint Oroszország péntekre virradóan 31 drónnal támadta Ukrajnát, a légvédelem ebből 23-at megsemmisített. A Telegramon közzétett bejegyzésben az ukrán hadsereg déli parancsnoksága azt közölte; elfogtak kilenc, pilóta nélküli szerkezetet, de az egyik öngyilkos drón becsapódott az odesszai kikötő közelében, és tüzet okozott.

Hárman vesztették életüket az ellenséges támadásban

 – írta Oleh Kiper, az állami közigazgatás vezetője vezetője a Telegramon.

 A tűzoltók szerint többen még mindig a romok alatt lehetnek. Egy biztonsági őrt sikerült sértetlenül kimenteni az egyik épületből – áll a közleményben. 

A hadsereg tájékoztatása szerint az orosz erők rakétákat is bevetettek a támadásban, de nem találtak el egyetlen célpontot sem. Az ukrán hadsereg által közzétett képeken láthatók a súlyosan megrongálódott épületek, illetve hogy a mentők a törmelékek között keresik a túlélőket.

Dnyipro városban orosz dróncsapás ért egy többszintes lakóházat, nyolc ember megsebesült – közölte Dnyipropetrovszk megye kormányzója. Szerhij Liszak a Telegramon azt írta: egész éjszaka tartott a kutatás, de még mindig lehetnek emberek a romok alatt.

Borítókép: Törmeléket takarítanak el egy lembergi iskolában, miután orosz rakéta csapódott be az intézmény közelében 2024. február 15-én. A polgármester szerint három ember megsebesült a nyugat-ukrajnai városban (Fotó: MTI/EPA/Mikola Tisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.