Zelenszkij a frontvonalra hívta Trumpot és Bident

Volodimir Zelenszkij a frontvonaról adott interjút a Fox Newsnak, melyben ismét meghívta Donald Trumpot a heves harcok közelébe, hogy meggyőzze arról, hogy támogassa Ukrajnát.

Forrás: Fox News2024. 02. 23. 9:30
ZELENSZKIJ, Volodimir; SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2024. február 16. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén a berlini kancellári hivatalban 2024. február 16-án. MTI/AP/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Fox Newsnak adott interjújában felszólította Joe Biden elnököt és Donald Trump republikánus elnökjelöltet, hogy látogassanak el Ukrajnába, hogy a saját szemükkel láthassák a valódi helyzetet. Bret Baier a frontvonalak közelében, Harkovban találkozott Zelenszkijjal, mindössze néhány kilométerre a heves harcoktól. Távoli tüzérségi lövések és robbanások fűszerezték az interjú hátterét egész délelőtt, amikor a csapat az interjúra készült, írja cikkében a hírcsatorna.

Zelenszkij kiemelte az interjú ilyen bizonytalan és nehéz helyen való megrendezésének értékét, mondván: fontos számára, hogy lássák az emberek a frontvonalaktól távolabbról is, hogy mi történik a háborúban. Baier szembesítette Zelenszkijt Donald Trump híres idézetével, amelyben azt állította, hogy 24 órán belül véget vetne a háborúnak. Az ukrán elnök viszont még mindig nem érti, hogy Trump hogyan érne el egy ilyen bravúrt. Elmondta, hogy vendégül látná a volt elnököt a fronton, ahol, mint mondta, mindent el fog magyarázni, és elmondja, hogy mik a gondolatai ezzel kapcsolatosan. 

Látni fogja, mi folyik itt, és utána, úgy gondolom, meg fogja változtatni a véleményét, mindannyian megértettük, hogy ennek a háborúnak nincs két oldala. Csak egy ellenség van, és ez Putyin álláspontja

– hangsúlyozta Zelenszkij.

Zelenszkij a riporter felvetésére elmondta, hogy az orosz nép képes lenne változást teremteni országán belül, és eltávolítani Putyint, de ez a feladat még hosszú és nehéz út, különösen azért, mert Putyin csak az erősektől fél, és nem fogad el semmilyen gyengeséget, ami azt jelenti, hogy Ukrajnának erősnek kell lennie a harctéren, meg kell akadályoznia, hogy Oroszország bármit is elfoglaljon.

Amikor a hadsereg veszteségeiről kérdezték, Zelenszkij homályosan fogalmazott, csak tízezreket említett mindössze. Arra az irányba terelte az ukrán elnök a beszélgetést, mely szerint az oroszoknak több veszteségük lenne a háborúban. A kongresszusnak szóló üzenetéről Zelenszkij azt mondta, hogy hálás mindazért, amit az elnök és a kongresszus tett. 

Az üzenetem az, hogy ha nagyon pragmatikusak akarnak lenni, az ár, amit most kérünk a támogatásra, ez az ár kevesebb, mint ami a jövőben lesz. Sokkal többet, sokkal többet fognak fizetni. Mi csak élni akarunk, túlélni. Nincs alternatívánk.

Zelenszkij a korrupcióval kapcsolatos kritikákra és azokra a hírekre, miszerint lemondta az országos választásokat, azt mondta, hogy soha nem mondta le azokat, megjegyezve, hogy a háborús időkben olyan törvény volt érvényben, amely nem tette lehetővé, hogy megrendezzék azokat. Azt is mondta, hogy jelenlegi népszerűségét tekintve, ha ma lennének a választások, az emberek újraválasztanák.

Az ukrajnai korrupciótól való amerikai félelmekről Zelenszkij azt mondta, hogy minden tiszta, megjegyezve, hogy követik az Európai Unió által követelt reformokat, de azt is mondta, hogy nehéz új, korrupcióellenes reformokat bevezetni háborús időkben.

Az interjú egyik szakaszában Baier az ukrán elnök ellen elkövetett merényletekről kérdezte Zelenszkijt. Erre ő azt mondta, hogy az ötödik merénylet után ez már nem érdekes neki.

Arra a kérdésre, hogy szerinte mikor ér véget a háború a közel két éve tartó intenzív harcok után, Zelenszkij azt mondta: 

A világ még nem igazán áll készen arra, hogy Putyin elveszítse a hatalmát. A világ fél az Oroszországban bekövetkező változásoktól. Az Egyesült Államok, az európai országok és a globális Dél választhat.

Végezetül az ukrán elnök kijelentette, hogy Putyin átlépett minden vörös vonalat, és azt is mondta, hogy alkalmatlan személy, aki fenyegetést jelent az egész világra, aki tönkretenné a NATO-t, és meg is fogja próbálni megtenni ezt.

Mint fogalmazott, amikor a világ ezt meg fogja érteni, akkor abban a pillanatban a háború véget is ér. 

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén a berlini kancellári hivatalban 2024. február 16-án (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.