Újabb háborús őrület az Európai Unióban + videó

Az egyik balti országban úgy döntöttek, hogy harcolni fognak az orosz rendszámú autók ellen.

2024. 02. 16. 16:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 15-e, azaz csütörtök óta lefoglalhatják az orosz rendszámú autókat Lettországban. 

Orosz rendszám

Ennek oka, hogy az európai uniós ország új törvénye szerint az Oroszországban bejegyzett járművek csak áthaladhatnak a balti országon. Másképp nem vehetnek részt a forgalomban – írja a Szabad Európa Rádió.

Ezt megelőzően, február 14-ig az ilyen autók lett tulajdonosai kötelesek voltak helyben regisztrálni az orosz rendszámú járműveiket vagy kivinni ezeket a kocsikat az országból.

Az új szabályozás értelmében a járművek elkobzása mellett tulajdonosaiknak 750-től kétezer euróig terjedő bírságot kell fizetniük – közölte Rihards Kozlovskis lett belügyminiszter.

A szabályozás alól kivételt képeznek a diplomáciai járművek, valamint azok, akik Lettországon keresztül tranzitálnak. Ezen személyek és autójuk legfeljebb egy napig tartózkodhatnak az ország területén. Az autótulajdonosoknak az áthaladási szándékukat előzetesen be kell jelenteniük a hivatalos weboldalon.

A sajtó beszámolója szerint az elkobzott autókat szolidaritási gesztusként Ukrajnába szállíthatják.

Mint arról lapunk korábban már beszámolt, a lettországi közúti közlekedési törvény módosításait tavaly novemberben fogadták el. A parlament akkori indoklása szerint a módosításokra az Európai Unió által meghatározott szankciók végrehajtása és a biztonsági kockázatok csökkentése érdekében volt szükség – olvasható a The Kyiv Independent ukrán portál cikkében.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay/klyukin98)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.