Putyin baljós üzenetet küldött Macron háborús kijelentése után

Emmanuel Macron francia elnök minapi háborús fenyegetését nem hagyta szó nélkül mai beszédében az orosz elnök. Vlagyimir Putyin így fogalmazott: vannak olyan fegyverek is, amelyek eltalálják a területükön lévő célokat.

2024. 02. 29. 14:17
Putyin évértékelő
In this pool photograph distributed by Russian state agency Sputnik, Russia's President Vladimir Putin delivers his annual state of the nation address at the Gostiny Dvor conference centre in central Moscow on February 29, 2024. (Photo by Dmitry ASTAKHOV / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak olyan fegyvereink is, amelyek eltalálják a területükön lévő célokat – jelentette ki Vlagyimir Putyin mai beszédében arra reagálva, hogy Emmanuel Macron francia elnök a minap azt hangoztatta, az európai országoknak csapatokat kellene küldenie Ukrajnába. Hiába próbálta később az Elysée-palota árnyalni Macron szavait, kijelentése dühös reakciókat váltott ki Európa-szerte, később már Ursula von der Leyen is háborúról beszélt

A napokban a Kreml szóvivője is kommentálta Macron szavait, Vlagyimir Putyin mai moszkvai beszédében pedig így üzent a provokációra:

A Nyugat számos országban provokált konfliktusokat, és mégis azt állítja, hogy Oroszország maga is „meg akarja támadni” Európát. Ugyanakkor a külföldi államok maguk választják ki az eltalálandó „célpontokat”, és arról beszélnek, hogy csapatokat küldenek Ukrajnába. A következmények a beavatkozókra nézve nagyon tragikusak lesznek 

– hangsúlyozta az orosz államfő.

Putyin évértékelő
Vlagyimir Putyin orosz elnök éves beszédet mond az Oroszországi Föderáció Szövetségi Gyűlésében a moszkvai Gosztiny Dvorban; Oroszország Szövetségi Gyűlése az orosz Állami Dumából és az Orosz Föderációs Tanácsból áll, Moszkvában, Oroszországban 2024. február 29-én.  (Fotó: Kreml Sajtóiroda/Anadolu via AFP)

 

Hozzátette, hogy ami az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokat illeti, Washington nyíltan ellenséges lépéseket tesz, igyekszik „stratégiai vereséget” mérni Moszkvára a csatatéren. A Nyugat Oroszországot is megpróbálja fegyverkezési versenybe rángatni, amire már egyszer sor került – jegyezte meg.

Putyin beszédében azt is kiemelte azt is, hogy az orosz stratégiai nukleáris erők készenléti állapotban vannak.

A minap számoltunk be arról is, hogy az RS–24 Jarszt, egy termonukleáris fegyverzetű orosz interkontinentális ballisztikus rakétát mozgatott el a helyéről az orosz hadsereg. Horváth József biztonságpolitikai szakértő ezzel kapcsolatban azt mondta:

A Jarsz rakétarendszer mozgatása üzenettel bír.

Az orosz források korábban a május 9-i győzelmi napi parádén való részvétellel indokolták a rakétarendszer mozgatását. A biztonságpolitikai szakértő szerint a szovjet korból fennmaradt katonai parádé célja a katonai erőfitogtatás, ami ez esetben lehet egy Amerikának és a NATO-nak küldött üzenet is. 

A cél megmutatni a világnak, hogy Oroszország tényleg egy katonai nagyhatalom

– tette hozzá a szakértő.

Borítókép: A Szputnyik orosz állami ügynökség által közreadott fényképen Vlagyimir Putyin orosz elnök tartja éves beszédét a nemzet helyzetéről a Moszkva központjában lévő Gosztiny Dvor konferenciaközpontban 2024. február 29-én (Fotó: Dmitry Astakhov/POOL/AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.