Horváth József: A Jarsz rakétarendszer mozgatása üzenettel bír

A moszkvai régióba helyezik át a Jarsz típusú mobil szárazföldi hadászati rakétarendszert az oroszok, írtuk meg korábban. A május 9-i győzelem napi Vörös téri felvonuláson való bemutatással Amerikának és a kínai szövetségesnek is üzen Moszkva.

2024. 02. 28. 12:42
null
A Russian Yars RS-24 intercontinental ballistic missile system moves through Red Square during the Victory Day military parade in Moscow on May 9, 2021. Russia celebrates the 76th anniversary of the victory over Nazi Germany during World War II. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az RS–24 Jarsz egy termonukleáris fegyverzetű orosz interkontinentális ballisztikus rakéta, amelyet először 2007. május 29-én teszteltek egy titkos katonai projektben. Minden rakéta több robbanófejet képes hordozni, amelyek különböző célpontokat is képesek célba venni egymástól függetlenül.

 

Az indulás előtti utolsó órák, a Jarsz rakétakilövők felkészülnek. Forrás: Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma

A Tejkovszkij rakétaalakulat katonai állománya és felszerelése 2008 óta vesz részt a moszkvai Vörös téren tartott katonai parádékon – írta meg az Rg.ru. Ezért utaztatták több száz kilométeren keresztül a Jarsz rakétakilövők konvoját. Az orosz védelmi minisztérium megjegyezte, hogy a moszkvai felvonulás előkészítése még januárban megkezdődött.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő a Veszélyes idők című könyvének bemutatóján. Fotó: Polyák Attila

Minden ilyen demonstratív fegyverbemutató és a fegyverek nyilvánosság előtti bemutatása, mozgatása két célt szolgál

– mondta el lapunk kérdésére Horváth József. Az egyik a speciális ellenfeleknek egy üzenet, hogy az adott országnak milyen fegyverei vannak, illetve a potenciális üzleti partnereknek is egy üzenet, hogy miből lehet vásárolni. Tehát ennek mindig kettős célja van, tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő.

Azt gondolom, hogy most ezeket a rakétákat demonstratív módon bemozgatták, sokkal inkább üzenettel bír, mint valós fenyegetés.

Arra a kérdésre válaszul, hogy a stratégiai mobil földi rakétarendszer mozgatása az elrettentést szolgálja vagy esetleg más állhat a háttérben, Horváth József így fogalmazott: 

A Jarsz rakéták moszkvai bemutatása ugyan korábban megtörtént, azonban az idei győzelem napi parádénak az orosz katonai sikerek tükrében más lesz a fénytörése. Két éve zajlik a háború, és idén az orosz hadsereg visszanyerte a régi tekintélyét, és lendületben van a harctéren

– tette hozzá.

Avgyejevka elfoglalása óta a front több pontján is ha lassan is, de haladnak előre. Most már nemcsak Leopard harckocsikat lő ki az orosz hadsereg, hanem az amerikai Abramset is, folytatta a szakértő.

Ezen katonai trófeák mellett pedig az olyan high-tech fegyvereket is megmutatják, mint a Jarsz rakétarendszer. Ne feledjük, a kínai szövetségesnek is meg tudják így mutatni az orosz haditechnika fölényét. Ez tehát egy Kínának küldött üzenet is lehet, mutatott rá Horváth József.

Azt, hogy erről a NATO és a nyugati hatalmak nem tudtak, elképzelhetetlennek nevezte. Ahogy fogalmazott, a hírszerzés kiemelt feladata, hogy a potenciális ellenfelek haditechnikai fejlesztéseiről tájékozódjon. 

Orosz források szerint a felvonulás előtt minden titkos alkatrészt eltávolítottak a kilövőkből, a legénység pedig a május 9-i felvonulás után visszatér Tejkovóba, és a rutinkarbantartás után ismét harci szolgálatba állnak. 

Horváth József a rakétarendszer több hónapos kivonásáról így vélekedett:

Biztosak lehetünk abban, hogy az amerikaiak mindent tudnak, hogy mennyi Jarsz rakétarendszert állítottak hadrendbe, azok mire képesek, illetve pillanatnyilag mennyi bevetésre kész hasonló rakétával rendelkeznek az oroszok.

A győzelem napi ünnepségre nem a bevetésre kész, élesített fegyvereket viszik, különös tekintettel a szaporodó ukrán dróntámadásokra, hangsúlyozta a szakértő. Azt az oroszok nem kockáztatják, hogy éles töltettel ellátott rakétákat mozgassanak, tette hozzá.

A biztonságpolitikai szakértő szerint a szovjet korból fennmaradt katonai parádé célja egyben a katonai erőfitogtatás, ami ez esetben lehet egy Amerikának és a NATO-nak küldött üzenet is. Megmutatni a világnak, hogy Oroszország tényleg egy katonai nagyhatalom.

Illetve ez egy jelzés lehet még az orosz lakosságnak is, hogy hol tart az orosz mérnöki technika és hadiipar. A győzelem napi parádé a birodalmi nagyság egyik kifejezése is

– mondta Horváth József.

Borítókép: Egy orosz Jarsz RS-24 interkontinentális ballisztikus rakétarendszer halad át a Vörös téren a Győzelem napi katonai parádén Moszkvában 2021. május 9-én. Oroszország a második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelem 76. évfordulóját ünnepli. (Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.