Ha a nyugati katonai erők megjelennek Ukrajnában, akkor az Oroszország és a NATO közötti nyílt konfliktus

A Kreml szóvivője így kommentálta Macron szavait. Emmanuel Macron francia elnök az európai vezetők csúcstalálkozóján hétfőn kijelentette, hogy nem zárható ki nyugati csapatok küldése Ukrajnába.

2024. 02. 27. 14:04
Peszkov, Dmitrij
2020. február 27-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről Fotó: MTI/EPA/Pool/Samil Zumatov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint azt lapunk is megírta, rendkívüli csúcstalálkozót hívott össze Párizsba Emmanuel Macron francia elnök, hogy megvitassák Ukrajna nehéz katonai helyzetét. „Ma nincs konszenzus arról, hogy hivatalosan szárazföldi csapatokat küldjünk, de ... semmi sincs kizárva” – mondta ezt követő párizsi sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron, írta a Politico.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Oroszország ne nyerhesse meg ezt a háborút”.

„Oroszország legyőzése elengedhetetlen Európa biztonsága és stabilitása szempontjából” – tette hozzá a francia elnök.

Volodimir Zelenszkij ukrán és Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

A Kreml állásponját Dmitrij Peszkov a Kreml Telegram-oldalán tett közzé:

Macron szavai a hadsereg esetleges kiküldéséről fontos és új elemet jelentenek a francia elnök beszédében. Oroszország jól ismeri Macron álláspontját, miszerint stratégiai vereséget akar okozni az Oroszországi Föderációnak, mondja Peszkov.

„Ebben az esetben már nem valószínűségről, hanem elkerülhetetlenségről kell beszélni. Így fogjuk értékelni. És ezeknek az országoknak is így kell értékelniük és hitelt adniuk maguknak. És tegyék fel maguknak a kérdést, hogy ez az ő érdekeiknek, és ami a legfontosabb, az országuk polgárainak az érdekeinek megfelel-e” – idézte az orosz elnöki szóvivő szavait a RIA Novosztyi.

Peszkov fontos új elemnek nevezte azt a tényt, hogy „néhány kontingens Ukrajnába küldésének lehetőségéről tárgyalnak a NATO-országokból”. A francia elnök beszédeiben minden más részlet így vagy úgy, de már elhangzott – tette hozzá.

Moszkva ugyanakkor azt is rögzítette, hogy Európában nincs konszenzus a katonai állomány küldésének kérdésében – folytatta Peszkov. Megjegyezte, hogy a párizsi találkozón részt vevő számos ország fenntartja „egy ilyen akció potenciális veszélyeinek és a forró konfliktusba való közvetlen belekeveredés potenciális veszélyének meglehetősen józan értékelését”. Hozzátette, hogy a Kreml jól ismeri Macron álláspontját arról, hogy stratégiai vereséget kell okozni Oroszországnak.

Ha a nyugati katonai erők megjelennek Ukrajnában, akkor az Oroszország és a NATO közötti konfliktus, hangsúlyozta a Kreml szóvivője.

A kijelentésre várhatóan hamarosan Vlagyimir Putyin is reagálni fog.

Borítókép: 2020. február 27-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről a moszkvai Dream Island élménypark avatóünnepségén (Fotó: MTI/EPA/Pool/Samil Zumatov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.