Az amerikai képviselőház terveit is átírta az iráni támadás

Az elmúlt napok eseményei az amerikai képviselőház terveit is felborították. Az eredeti tervekkel ellentétben a törvényhozók több külpolitikai tárgyú javaslatot is napirendre vehetnek.

Forrás: Fox News2024. 04. 15. 11:48
Mike Johnson, az amerikai szövetségi törvényhozás alsóházának új elnöke leteszi hivatali esküjét a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. október 25-én.
Mike Johnson, az amerikai szövetségi törvényhozás alsóházának új elnöke leteszi hivatali esküjét a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. október 25-én. Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti tervekkel szemben több külpolitikai tárgyú javaslatot is napirendre vehet az amerikai képviselőház az Izrael elleni iráni támadás fényében – értesült a Fox News amerikai televíziós csatorna.

A Capitolium, az amerikai képviselőház otthona
A Capitolium, az amerikai képviselőház otthona (Fotó: J. Scott Applewhite)

Összesen 17 tervezetet tárgyalnának a képviselők, amelyek között akad olyan, amely az iráni támadás elítéléséről szól, de olyan is, amely szankciókat vetne ki a közel-keleti országra. Ami azonban nem szerepel a javaslatok között, az az Izraelnek nyújtandó segélyről szóló tervezet, erről ugyanis továbbra is egyeztet a Fehér Ház Mike Johnson republikánus házelnökkel.

Továbbra is elképzelhető, hogy az Izraelnek és az Ukrajnának nyújtandó segély egy csomagban kerül a képviselőház elé.

Eközben a Fehér Ház Donald Trump volt amerikai elnökre mutogat a minden eddiginél feszültebbé vált közel-keleti helyzet kapcsán. Amikor egy riporter arról kérdezte John Kirbyt, Joe Biden jelenlegi elnök nemzetbiztonsági szóvivőjét, hogy nem volt-e túl engedékeny a Biden-kormányzat Iránnal szemben, Kirby ezt tagadta.

Az előző kormány volt az, amelyik úgy döntött, hogy kiléptet minket [az Egyesült Államokat] az iráni [atom]megállapodásból. És most Irán drámaian közelebb van ahhoz, hogy potenciálisan atomfegyvere legyen, mint Trump megválasztása előtt volt

– igyekezett áttolni a felelősséget Biden republikánus kihívójára a szóvivő.

Mint arról beszámoltunk, néhány hónappal ezelőtt a Biden-kormányzat több milliárd dollárnyi befagyasztott iráni pénzt szabadított fel öt amerikai fogoly szabadon engedése fejében, ami erőteljes bírálatot váltott ki az amerikai közvéleményben, főleg a republikánus politikusok részéről.

A Fehér Ház az október 7-i Izrael elleni támadás után felerősödő kritikákra reagálva hevesen tagadta, hogy az összeg hozzájárult volna a terrorcselekmény finanszírozásához – írta a The Washington Post amerikai napilap. A Biden-kormányzat ezen felül további mintegy tízmilliárd dollárhoz juttatta az Izrael- és Amerika-ellenes vallásos rezsimet, amikor engedélyezte, hogy Irak energiát vásároljon Irántól. 

Borítókép: Mike Johnson, az amerikai szövetségi törvényhozás alsóházának új elnöke leteszi hivatali esküjét a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. október 25-én (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.