Még ma elkezdődhet az újabb háború

Kína 22 repülőgépe közelítette meg Tajvant, mintegy a fele pedig át is lépte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát, ami feltételes demarkációs vonalnak számít Kínával szemben.

Forrás: MTI2024. 04. 27. 8:33
A tajvani katonai védelem F-16-os vadászgépek vészleszállási gyakorlatát végzi a Chiayi légibázison a Kínával szembeni növekvő feszültségek közepette 2022. január 5-én.
A tajvani katonai védelem F-16-os vadászgépek vészleszállási gyakorlatát végzi a Chiayi légibázison a Kínával szembeni növekvő feszültségek közepette 2022. január 5-én. Fotó: Hiroyuki Sugiyama / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tajvani hadsereg szombati beszámolója szerint többek között Szu–30-as vadászgépek és pilóta nélküli légi járművek közelítették meg a szigetet, közülük 12 át is lépte a demarkációs vonalat.

A vonal egykor nem hivatalos határként szolgált a két fél között, amelyet egyik fél hadserege sem léphet át, de a kínai légierő ma már rendszeresen küld át rajta repülőgépeket. Kína azt állítja, hogy nem ismeri el a vonal létezését.

 A Tajvanhoz közeli kínai katonai tevékenységre egy nappal azután került sor, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter befejezte kínai látogatását. Az Egyesült Államok a hivatalos diplomáciai kapcsolatok hiánya ellenére Tajvan legfontosabb nemzetközi támogatója és fegyverszállítója.
Kína a szigetet saját területének tekinti. A tajpeji kormány elutasítja ezt.

Borítókép: A tajvani katonai védelem F–16-os vadászgépek vészleszállási gyakorlatát végzi a Chiayi légibázison a Kínával szembeni növekvő feszültségek közepette 2022. január 5-én (fotó: Hiroyuki Sugiyama / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.