Megint kereskedelmi hajókra lőttek

Kisebb károk keletkeztek abban a brit tankerben, amelyet a húszi lázadókat tömörítő al-Allah iszlamista mozgalom támadott meg a Vörös-tengeren.

Forrás: MTI2024. 04. 27. 7:06
Illusztráció. A GAZ INTERCEPTOR nevű, panamai lobogó alatt közlekedő cseppfolyósított gázszállító tartályhajó Ciprus partjainál horgonyoz. Katar, a cseppfolyósított földgáz (LNG) egyik legnagyobb exportőre a jemeni Houthi lázadók Vörös-tengeren elkövetett támadásai miatt kitolja az Európába irányuló szállítások időpontját - jelentette a Bloomberg.
Illusztráció. A GAZ INTERCEPTOR nevű, panamai lobogó alatt közlekedő cseppfolyósított gázszállító tartályhajó Ciprus partjainál horgonyoz. Katar, a cseppfolyósított földgáz (LNG) egyik legnagyobb exportőre a jemeni Houthi lázadók Vörös-tengeren elkövetett támadásai miatt kitolja az Európába irányuló szállítások időpontját - jelentette a Bloomberg. Fotó: Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok közel-keleti műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szombaton hajnalban arról számolt be, hogy az Irán által támogatott húszi terroristák három ballisztikus rakétát lőttek ki az ellenőrzésük alatt álló jemeni területekről a Vörös-tengeren közlekedő két hajó felé. A panamai zászló alatt futó brit Andromeda Star olajszállítóban kisebb károk keletkeztek, de folytatja útját. A másik megtámadott hajó az Antigua és Barbuda lobogója alatt közlekedő MV Maisha volt, amelyet nem találtak el.

A húszik tavaly november óta mintegy ötven hajót támadtak meg, egyet eltérítettek, egyet pedig elsüllyesztettek. A támadások azonban egyre ritkábbak az Egyesült Államok válaszcsapásai, valamint a térségben közlekedő kereskedőhajók számának a csökkenése miatt, miután sok vállalat inkább körbehajózza Afrikát, annak ellenére, hogy ez sokkal költségesebb és időigényesebb is.

Borítókép: Illusztráció. A GAZ INTERCEPTOR nevű, panamai lobogó alatt közlekedő cseppfolyósított gázszállító tartályhajó Ciprus partjainál horgonyoz. Katar, a cseppfolyósított földgáz (LNG) egyik legnagyobb exportőre a jemeni húszi lázadók Vörös-tengeren elkövetett támadásai miatt kitolja az Európába irányuló szállítások időpontját – jelentette a Bloomberg (fotó: Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.