Nógrádi György: A Nyugat szemet huny az ukrán neonácik felett

Az az Ukrajna, amelyik az Európai Unióba és a NATO-ba vágyik, az egy évtizede szemrebbenés nélkül eltűri a náci ideológiát valló Azov-ezredet, mondta el lapunknak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

2024. 04. 10. 16:22
Military mobility of Ukrainian soldiers in Donetsk Oblast
Az Azov-dandár ukrán katonáit tüzérségi állásban látják Lyman irányában, miközben az orosz-ukrán háború folytatódik Donyeck megyében, Ukrajnában 2024. április 7-én. Fotó: Wolfgang Schwan Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Majdan forradalom az oroszbarát elnök amerikai és nyugati eltávolításáról szólt – mondta el lapunk érdeklődésére Nógrádi György. 

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő  (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

 

A biztonságpolitikai szakértő szerint az akkori amerikai külügyminiszter-helyettes, Victoria Nuland személyesen képviselte az amerikai érdekeket és így tudott megvalósulni a kormány- és hatalomváltás Ukrajnában.

A Majdan puccs résztvevői között már akkor feltűntek a sárga karszalagos Wolf’s Angel tagjai is, amely a legjobban szervezett szélsőjobboldali csoport volt Ukrajnában.

Fotó: V4NA

Az Azov-dandárt 2014 májusában hozták létre, a Krím félsziget orosz elcsatolása után, és a többi önkéntes alakulathoz hasonlóan az ukrán belügyminisztériumhoz tartozik. Önkéntes erőként kezdte a dandár, majd az ukrán fegyveres erők része lett.

A csapat részt vett Mariupol felszabadításában, az ilyen akciók finanszírozásában pedig az állam mellett oligarchák is részt vettek, akik azóta is pénzelik a milíciát. Ilyen például Igor Kolomojszkij, aki korábban a dnyipropetrovszki terület kormányzója volt, 2019-ben pedig ő volt az, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kampányát támogatta.

A II. világháború folyamán két olyan népcsoport volt amelyik a Szovjetunió megtámadásakor jelentős részben támogatta Hitlert. Az egyik a krími tatárok voltak, a másik pedig a Vlaszov-hadosztály, amely döntően ukránokból állt és a második világháború utolsó napjaiban a szovjetek Prágánál bekerítették és megsemmisítették őket

– mondta el Nógrádi György.

2016-ban az ENSZ a nemzetközi emberi jogok megsértésével vádolta az Azov-dandárt, 2019-ben pedig negyven amerikai kongresszusi képviselő próbálta meg sikertelenül nemzetközi terrorszervezetnek nyilváníttatni a milíciát.

Az, hogy Soros azt mondja, hogy neki sikerült az Ukrajna-terve, azt jelenti, hogy 1991, vagyis Ukrajna létrejötte óta amerikai és brit katonai tanácsadók lepték el Ukrajnát. Amikor az orosz–ukrán háború kitört, akkor a hivatalos nyugati adatok szerint már négyezer hírszerző és katonai tanácsadó tartózkodott a térségben.

– mutatott rá a szakértő. 

Az ukrán Azov brigád hatalmas toborzótáblája Kijev központjában 2024. március 27-én (Fotó: AFP/Szergej SUPINSKY)

Az Azov-ezred egy nyíltan szélsőjobboldali katonai szervezet volt, amelyet az orosz hadsereg szétvert. Egy jelentős részüket elfogta és csere keretében kiengedték őket Törökországba azzal a feltétellel, hogy a háború egész ideje folyamán ott maradnak. 

Ezt azonban nem tartották be és visszamentek Ukrajnába, ahol aktívan részt vesznek a harcokban.

Scott Ritter amerikai hírszerző is atlanti kormányzati forrásokra és az Amnesty International információira hivatkozva Ukrajna háborús bűneit rótta fel. Az ukránok civileket használnak élő pajzsként és hadifoglyokat végeznek ki, mutatott rá.

„Az Azov-ezred számtalan embert gyilkolt le, a nemzetközi jogot nem tartják be, egy nyíltan szélsőjobboldali szervezet és e felett a Nyugat szemet huny“ – mondta Nógrádi György.

Többek között erre büszke Soros György, amikor az elmúlt 25 év ukrajnai tevékenységének sikereiről áradozik.

Borítókép: Az Azov-dandár ukrán katonáit tüzérségi állásban látják Lyman irányában, miközben az orosz–ukrán háború folytatódik Donyeck megyében, Ukrajnában 2024. április 7-én (Fotó: Anadolu/AFP/Wolfgang Schwan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.