Retteg Amerika a kínai–orosz együttműködéstől

Az USA azzal vádolja Kínát, hogy támogatja Oroszország ukrajnai invázióját. Peking „oldalt választott” és nem állíthatja többé, hogy semleges, mondta az Egyesült Államok NATO-nagykövete.

Forrás: Politico2024. 04. 25. 12:53
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Vang Yi kínai külügyminiszter közös sajtótájékoztatót tartanak pekingi tárgyalásaikat követően. Fotó: OROSZ KÜLMINISZTÉRIUM Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína segíti Oroszországot ukrajnai háborús céljainak elérésében azzal, hogy továbbra is szállítmányokat, például dróntechnológiát és lőporösszetevőket ad el Moszkvának – mondta az Egyesült Államok NATO-nagykövete, írja a Politico.

Grant Shapps brit védelmi miniszter, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Julianne Smith, az Egyesült Államok állandó NATO-képviselője részt vesz a NATO-Ukrajna Tanács védelmi minisztereinek ülésén a NATO brüsszeli főhadiszállásán 2024. február 15-én. (Fotó: AFP/JOHN THYS)
Grant Shapps brit védelmi miniszter, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Julianne Smith, az Egyesült Államok állandó NATO-képviselője részt vesz a NATO–Ukrajna Tanács védelmi minisztereinek ülésén a NATO brüsszeli főhadiszállásán 2024. február 15-én (Fotó: AFP/John Thys)

A Kínai Népköztársaság nem állíthatja, hogy teljesen semleges ebben az ügyben, valójában oldalt választanak

– mondta Julianne Smith a Politiconak.

„Azt hiszem, amikor Kína megpróbálja magát semlegesnek beállítani, amikor erről a háborúról van szó, ezt nem vesszük be”.

Smith szerint az Egyesült Államok „egyre inkább azt látja, hogy Kína anyagi támogatást nyújt” Oroszországnak, hozzátéve, hogy ez a felszerelés – amely polgári és katonai célokra egyaránt használható – döntő szerepet játszott abban, hogy Moszkva elérje egyes Ukrajnával szembeni céljait.

Ha nem biztosítanának néhány ilyen alkatrészt vagy anyagi támogatást, Oroszország egészen más helyzetben lenne, és nehezen tudná folytatni ezeket az agresszív cselekményeket.

Smith nem sokkal azelőtt beszélt, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter Kínába indult. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter (jobbról a második) üzleti vezetőkkel találkozott az Amerikai Kereskedelmi Kamarában Sanghajban 2024. április 25-én (Fotó: AFP/Mark Schiefelbein)

Smith szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy Kína „halálos támogatást” nyújtana Oroszországnak, de Kína olyan felszereléseket és technológiát küld, amelyek polgári és katonai célokra egyaránt felhasználhatók – és ez segíti Vlagyimir Putyin erőinek ellátását.

Sok esetben kettős felhasználású alkatrészek áramlását látjuk, amelyek lényegében lehetővé teszik Oroszország számára, hogy ezt a provokálatlan agressziós háborút folytassa Ukrajnában.

– mondta.

Peking ragaszkodik ahhoz, hogy megvédi az általa „normálisnak” nevezett kereskedelmi kapcsolatokat Moszkvával, miközben azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy fegyvereket küld Ukrajnába.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Vang Ji kínai külügyminiszter közös sajtótájékoztatót tartanak pekingi tárgyalásaikat követően (Fotó: AFP/Orosz Külügyminisztérium)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.