A háborúk elkerülése lett Kína prioritása – állítja a politológus

Jan Hszüetong szerint országuk felemelkedésének elsődleges akadálya a Kína elszigetelését célzó amerikai stratégia.

Forrás: MTI2024. 04. 18. 21:51
Jan Hszüetong kínai politológus Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína stratégiai célja a hidegháború, valamint az ideológiai és a proxyháborúk elkerülése, illetve az Egyesült Államokkal szembeni versenyhátrányának csökkentése – jelentette ki Jan Hszüetong kínai politológus a Danube Institute csütörtöki budapesti rendezvényén. A kínai Tszinhua Egyetem professzorával Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója és Eszterhai Viktor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) John Lukacs stratégiai és politikai kutatóintézetének munkatársa beszélgetett. Jan Hszüetong elmondta:

A kínai kormányzat tudatában van annak, hogy milyen különbségek vannak és voltak az egykori szovjet–amerikai hidegháború, majd az azt 1991-től felváltó korszak globalizációs törekvései, valamint a manapság tapasztalható ellenglobalizációs törekvések között.

Ezért Peking folytatja az 1978-ben bevezetett, a világ többi része felé nyitó politikáját, ami jelenleg arra irányul, hogy a nemzetközi együttműködés javítása és elősegítése révén próbálja megelőzni egy újabb hidegháború kibontakozását. A kínai vezetők természetesen azt is látják – tette hozzá –, hogy a nagy nemzetközi erőközpontok közötti verseny egyik meghatározó tényezője a digitális-technológiai újításokhoz való hozzáférés kérdése. Ezért arra törekednek, hogy digitális-technológiai téren a lehető legtöbb országgal működjenek együtt, mert csak így látják lehetségesnek annak a logikának a meggátlását, amely ideológiai alapon szerveződő, elszigetelt, zárt technológiai klubokra szeretné felosztani a világot.

E szempontból felhívta a figyelmet a kiberbiztonság fontosságára, hiszen ha egy ország nem képes ennek felépítésére és fenntartására, akkor védtelenné, vagy sebezhetővé válik a versenytársaival és az ellenfeleivel szemben.

A professzor szerint Kína külpolitikája alapvetően három célra épül: az amerikai–kínai stratégiai versengés menedzselésére, a globalizáció ellensúlyozására, és a digitális-technológiai fejlődés menedzselésére. A kínai döntéshozók szerinte tudatában vannak annak, hogy országuk felemelkedésének elsődleges akadálya a Kína elszigetelését célzó amerikai stratégia; amit a közkeletű értelmezés szerint csak úgy lehet sikeresen ellensúlyozni, ha Kína képes lesz megállítani társadalmának elöregedését, valamint felgyorsítani a digitális gazdaságát. Az amerikai fél szerinte igyekszik folyamatosan a saját érdekeinek megfelelően módosítani a nemzetközi kereskedelem szabályait, amit ideológiai és politikai nyomásgyakorlással igyekszik megtámogatni.

Ezért Kína jövője szempontjából meghatározónak tartja, hogy milyen sikerrel tudja tovább építeni a pandémia után újraindított nyitási politikáját, melynek célja, hogy minél több külföldi befektetőt vonzzon, miközben ő maga is igyekszik tovább erősíteni gazdasági pozícióit világszerte.

A professzor véleménye szerint ugyanis csak a moderált versengés megőrzése teheti elkerülhetővé a vezető szerepre törő nagyhatalmak összeütközését, vagyis az együttműködésnek nem lehet alternatívája a leválasztás és az elszigetelés politikája. A mai kor legfőbb kihívásait Jan Hszüetong abban látja, hogy a liberálisnak nevezett demokráciafelfogás az emberi jogokra hivatkozva korlátozhatja-e az egyes országok szuverenitását; hogy az Egyesült Államok meddig tudja fenntartani a globális világban fenntartott vezető szerepét, valamint azt, hogy a globális hatalom vagy a decentralizáció felé történhet inkább elmozdulás.

Borítókép: Jan Hszüetong kínai politológus (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.