Orosz–ukrán háború: Moszkva ütemet vált az ukrán fronton

Egy héttel azután, hogy Joe Biden aláírta a Kijevnek szánt több tíz milliárd dolláros új katonai segélyt, Oroszország védelmi minisztere elrendelte a hazai fegyvergyártás növelését. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint a háborús fronton gyorsabb szállításokra lesz szükség.

Forrás: Reuters2024. 05. 01. 14:01
Victory Day military parade in Moscow
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter köszönt a győzelem napjának 76. évfordulója alkalmából a Vörös téren, Moszkvában, 2021. május 9-én Fotó: SEFA KARACAN Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biden április 24-én aláírta azt a törvényjavaslatot, amely közel 61 milliárd dollárnyi további támogatást nyújt Ukrajnának. Oroszország viszont fokozatosan visszaszorítja az ukrán csapatokat Kelet-Ukrajnában, szerinte az amerikai fegyverek nem fogják megakadályozni az orosz győzelmet. Néhány orosz tisztviselő azonban attól tart, hogy az amerikai támogatás eszkalálni fogja a konfliktust, ír erről a Reuters. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a reményét fejezte ki, hogy a Kijevnek szánt segély minél hamarabb megérkezik.

Nagyon számítunk az Egyesült Államoktól érkező szállítmányok gyorsaságára – ezek olyan szállítmányok, amelyektől az orosz csapatoknak félniük kell, bárhol is állomásozzanak

– mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök terve ugyanis az, hogy a nyugati fegyverekkel félemlítené meg ellenfelét. Tudatta, az ukrán fegyveres erők Pokrovszkij Kurahiv, Szeverszk, Limanszk és Kupjanszk irányában, azaz az ország déli részén szeretné az amerikai fegyverszállítások után fokozni tevékenységét, írta meg az Ura.ru. Orosz becslések szerint a közel 61 milliárd dolláros amerikai segélyből 2025-re már kifogyhat Kijev, és a jövő év végére fegyverhiánnyal fog szembesülni, írta az RT. Az orosz állítások azonban korántsem vehetők biztosra, kedden Lettország és Norvégia is újabb katonai támogatásokat jelentett be Ukrajnának. William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség igazgatója a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy több amerikai katonai támogatás nélkül Ukrajna veszíthet a harctéren, de támogatással a kijevi erők idén még helytállhatnak.

Noha a harctéri cselekmények most azt jelzik, az oroszok előnyben vannak, az ukrajnai hadműveletért felelős katonai vezetőkkel tartott találkozón Szergej Sojgu védelmi miniszter kijelentette, növelni kell az orosz fegyvergyártást.

– Az orosz offenzíva ütemének fenntartása érdekében növelni kell a csapatoknak szállított fegyverek és katonai felszerelések mennyiségét és minőségét – hangsúlyozta.

Russian Defense Minister Sergey Shoigu
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a konferencián a moszkvai Nemzeti Védelmi Irányító Központban 2023. július 3-án. Fotó: Anadolu/AFP/Orosz Védelmi Minisztérium

Tudatta azt is, a hadiipari vállalatok utasítást kaptak a gyártási idő csökkentésére, az Ukrajna keleti és déli részén, valamint a hátországban lévő javítóegységeket pedig a hatékonyságuk növelésére szólították fel. Korábban Sojgu azt mondta, hogy a Stratégiai Védelmi Erők tapasztalatai optimalizálják az orosz csapatok harci teljesítményét. Ennek alapján fejlesztik az ország védelmi iparát és javítják a katonai személyzet kiképzésének rendszerét. Korábban jelentették be, hogy befejeződött a 2S38 Derivation–PVO légvédelmi tüzérségi rendszer fejlesztése.

A Reuters egyébként kiemelte, hogy az Egyesült Államokat és a NATO-t is meglepte az orosz fegyverkezés képessége: Moszkva ugyanis még több százezer viszonylag jól fizetett szerződéses katonát tud toborozni, nem beszélve a fegyvergyártás gyors felpörgetéséről.

Oroszország hadserege most 15 százalékkal nagyobb, mint a háború előtt volt, a hadvezetés gyorsan alkalmazkodott a harctéri kihívásokhoz, ezáltal Oroszország idén több tüzérségi hadianyagot fog gyártani, mint a NATO 32 tagja együttvéve, mondta Christopher Cavoli tábornok, az amerikai Európai Parancsnokság vezetője.

 

Világháború közeleg?

Rendkívül súlyos következményei lehetnek annak, ha az orosz–ukrán háború eszkalálódik figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tádzsikisztánban.

A tárcavezető felidézte: az utóbbi időben sorra beszéltek európai vezető politikusok az atomháború esetleges lehetőségéről, köztük Emmanuel Macron francia elnök, valamint Andrzej Duda lengyel államfő. – Tegyük világossá, hogy ha atomháború lesz, akkor minden és mindenki elveszik. Hogyha atomháború lesz, akkor abba mindenki belehal, minden elpusztul. Józan eszű ember nem akarhat atomháborút – fogalmazott Szijjártó Péter.

 

Borítókép: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a győzelem napjának 76. évfordulója alkalmából a Vörös téren, Moszkvában 2021. május 9-én (Fotó: Anadolu/AFP/Sefa Karacan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.