Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Grúzia

Így tudnák lecserélni a demokraták Joe Bident

Volt már példa a visszalépésre az Egyesült Államok történetében.

Forrás: Világgazdaság2024. 06. 28. 14:22
A fél világ az amerikai demokratákon nevet Joe Biden veresége miatt (Fotó: AFP/Mandel NGAN)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnökjelölti vitán nyújtott teljesítményével Joe Biden pánikot keltett az Egyesült Államok demokratái között. Az elnök akadozva, összefüggéstelenül beszélt, ami felveti a kérdést, hogy egy ilyen mentális állapotban lévő ember alkalmas-e a világ legnagyobb gazdasági és katonai hatalmának a vezetésére. Biden a vita után azt mondta az újságíróknak, hogy továbbra is versenyben marad az elnöki címért – írja a Világgazdaság.

Joe Biden stábja a vita után azt állította, hogy az elnök megfázott, ezért volt kicsit összeszedetlen. A választás időpontja vészesen közeledik, a Demokrata Pártnak nem sok lehetősége maradt új embert ringbe küldeni Donald Trump ellen.

A vita közben egyre jobban összeszedte magát, de addigra már mindenkin eluralkodott a pánik. Fel kell tenni a kérdést, hogy Biden-e a legalkalmasabb a demokraták jelöltjének? Azt hiszem, a párton belül lesznek erről viták 

– ezt a volt elnök, Barack Obama egykori kampányfőnöke, David Axelrod mondta a CNN-nek.

Utoljára 1968-ban fordult elő, hogy egy jelölt a kampány alatt visszalépjen az elnökjelöltségtől. Akkor Lyndon Johnson döntött így, mivel a vietnámi háború elleni tüntetések egyre nagyobb mértéket öltöttek az Egyesült Államokban. Johnson az Ovális Irodában tartott beszédében jelentette be, hogy nem indul a második elnöki ciklusért, és a párt jelölését sem fogadja el. Tehát van precedens a visszalépésre, de ehhez hozzá kell tenni, hogy Lyndon Johnson még március végén döntött erről. Lehetséges, hogy Joe Biden kampánya már túlságosan előrehaladott állapotban van.

Arra azonban kicsi az esély, hogy párton belül fellázadnak a politikusok, a demokrata előválasztáson Joe Biden szinte ellenállás nélkül lett a párt jelöltje. A küldöttek 99 százaléka támogatta. Hacsak nem történik valami rendkívül esemény, akkor szinte esélytelen, hogy eltávolítanák az elnököt a jelöltek közül. Ehhez szükség lenne egy új jelöltre, aki népszerű a demokraták között. Be kell jelenteni a jelöltséget, és ki kell hívnia Bident a jelölti címért. Mivel a küldöttek többsége hű az elnökhöz, egy esetleges kihívó a politikai karrierjét is kockáztatná egy ilyen puccskísérlettel.

A demokraták már így is azt tervezték, hogy előrehozzák Joe Biden hivatalos jelölését, hogy megfeleljenek az ohiói választási határidőknek, amely augusztus 7-én jár le. Ugyan a republikánus vezetésű Ohio meghosszabbította ezt a határidőt, de a demokraták elnöke, Jaime Harrison közölte, hogy így sem várnak a hivatalos jelöléssel az utolsó pillanatig. Lehetséges, hogy most újragondolják ez a tervet.

A leglogikusabb utód Joe Biden helyére az alelnöke, Kamala Harris lenne. Ez azonban nem magától értetődő. Esélyes lehetne még a jelöltségre a kaliforniai kormányzó, Gavin Newsom, az illinois-i kormányzó, J. B. Pritzker vagy a michigani kormányzó, Gretchen Whitmer. A probléma csak az, hogy a közvélemény-kutatások szerint Donald Trumppal szemben egyikük sem népszerűbb, mint Joe Biden.

A Világgazdaság azt is kikutatta, hogy mennyibe kerülne Joe Biden leváltása a demokratáknak. Biden kampányára eddig 346 millió dollárt költöttek el. Ez a pénz Kamala Harris rendelkezésére állhatna, ha ő venné át a jelölti posztot, hiszen az alelnökről van szó. Azonban bárki más esetén vélhetően nulláról kellene kezdeni a kampányt, ez pedig jelentős visszatartó erő lehet. Ráadásul egy teljesen új nevet bemutatni a választóknak még sokkal több pénzbe kerülne.

Borítókép: A fél világ az amerikai demokratákon nevet Joe Biden veresége miatt (Fotó: AFP/Mandel NGAN)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.