Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Ez az oka annak, hogy valaki soha nem kapta el a koronavírust, miközben mást ötször is ledöntött a lábáról

Rájöttek a tudósok.

Forrás: Nature, The Guardian, Házipatika2024. 06. 21. 15:22
Influenza, betegség, orrfújás
illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önkénteseket fertőztek meg egy kísérlet részeként az új típusú koronavírussal, hogy aztán megfigyeljék, hogyan reagál az immunrendszerük – írja a Nature szaklap alapján a The Guardian.

Bár a tanulmány nemrég jelent meg, a kísérletet még 2021-ben kezdték el, amelynek a lényege az volt, hogy a kutatók összesen 36 egészséges felnőtt  – akik előzőleg sem védőoltást nem kaptak, sem a fertőzésen nem estek át – szervezetébe alacsony dózisban SARS–CoV–2-t juttattak be, majd nyomon követték az immunreakciójukat. Az eredmények alapján három csoportot különböztettek meg:

  • voltak, akiknél ki tudott váltani fertőzést a vírus, így ők meg is betegedtek
  • másokat egy átmeneti időszakban pozitívan teszteltek, de végül nem alakult ki náluk teljes fertőzés,
  • míg volt, akinél semmilyen jel nem utalt fertőzésre.

Az utóbbi két csoportnál aztán érdekes dolgokra bukkantak a kutatók. Miután megfertőzték őket, mintát vettek tőlük, és abból kiderült, hogy magas szintű aktivitást mutatott a szervezetükben egy gén, amely HLA–DQA2 néven ismert. 

Ezek a sejtek fogják a vírus egy kis darabkáját, majd megmutatják azt az immunrendszernek, mintha csak azt üzennék: »nézd, ez egy idegen – menj, és szabadulj meg tőle«

 – idézi dr. Kaylee Worlock, a University College London kutatóját, a tanulmány első szerzőjét szemléjében a Házipatika.  Mindez arra utal, hogy azok immunrendszere, akiknél az említett gén erős aktivitást mutat, valószínűleg hatékonyabban lép fel a koronavírus ellen, ezért a fertőzés így nem jut át a szervezet első védelmi vonalán. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.