Jobboldali siker Bulgáriában

A jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért – Demokratikus Erők Szövetsége koalíció nyerte a vasárnap rendezett európai parlamenti választásokat Bulgáriában – derült ki a Gallup közvélemény-kutató intézet hétfő hajnalban közzétett előrejelzéseiből.

2024. 06. 10. 10:37
BORISZOV, Bojko
Szófia, 2024. június 9. Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnök, a Polgárok Bulgária Európai Fejlõdéséért (GERB) párt vezetõje leadja szavazatát az elõrehozott parlamenti és az európai parlamenti választásokon Szófiában 2024. június 9-én. MTI/EPA/Vaszil Donev Fotó: Vaszil Donev
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bojko Boriszov volt miniszterelnök vezette pártszövetség a felmérések szerint a voksok 24,5 százalékával öt helyet szerezhetett az európai uniós törvényhozásban.

BORISZOV, Bojko
Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnök, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt vezetője leadja szavazatát az előrehozott parlamenti és az európai parlamenti választásokon Szófiában 2024. június 9-én. Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev

A győztes pártszövetséggel a balkáni országot márciusig koalícióban kormányzó liberális-konzervatív Változást – Demokratikus Bulgária tömörülés (PP–DB), a bulgáriai török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPS), valamint az oroszbarát és EU-szkeptikus Újjászületés párt egyenként három-három EP-mandátumot szerezhet.

Az egykori kommunista párt utóda, a Bolgár Szocialista Párt (BSP) két mandátummal számolhat a Bulgáriának járó 17 európai parlamenti képviselői helyből, Szlavi Trifonov volt énekes Van Ilyen Nép (ITN) nevű populista pártja pedig eggyel.

A vasárnapi európai parlamenti választással egyidejűleg előrehozott parlamenti választások kezdődtek Bulgáriában, amelyet a felmérések szerint szintén a GERB–SZDSZ pártszövetség nyerhet meg.

Az Európai Unió legszegényebb országában egymást váltják a kormányok a 2020-as korrupcióellenes tüntetéssorozat óta, a mostani előrejelzések szerint ezúttal sem sikerült egyik pártnak sem többséget szereznie a törvényhozásban, így koalíciós tárgyalások kezdődhetnek.

 

Borítókép: Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnök, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt vezetője leadja szavazatát az előrehozott parlamenti és az európai parlamenti választásokon Szófiában 2024. június 9-én (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.