Óriásit buktak a német kormánypártok

Az AfD lett a második legerősebb párt.

2024. 06. 09. 18:49
SCHOLZ, Olaf
Potsdam, 2024. június 9. Olaf Scholz német kancellár leadja szavazatát az európai parlamenti választásokon Potsdamban 2024. június 9-én. MTI/EPA/DPA pool/Kay Nietfeld Fotó: Kay Nietfeld
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CDU/CSU (Kereszténydemokrata Unió / Bajor Keresztényszociális Unió) nagy fölénnyel vezet, a Zöldek és SPD (Németország Szociáldemokrata Pártja) zuhanórepülésben, az AfD (Alternatíva Németországnak) a második legerősebb erő – jelenti a Die Welt német lap az európai parlamenti választásokról beszámolva. 

Az Infratest Dimap adataira hivatkozva arról írtak, hogy az úgynevezett „jelzőlámpa-koalíció” pártjai közül egyedül az FDP (Német Szabaddemokrata Párt) tud az öt évvel ezelőttihez hasonló eredményt felmutatni öt százalékkal.

 Az SPD főtitkára, Kevin Kühnert már be is jelentette, hogy pártja nagyon kemény vereségre készül az európai parlamenti választásokon.

Míg a CDU/CSU pártszövetség nagy fölénnyel nyeri a szavazást a portál által hivatkozott előrejelzések szerint, a Zöldek nagyot buknak a mai nap. 

Az AfD a 2019-es európai parlamenti választásokhoz képest erősödik. Az ARD és a ZDF 18 órai előrejelzése szerint az AfD 16,5 százalékkal a második legerősebb párt lett

– írják.

A Zöldek mélyrepülése nem is meglepő, tekintve, hogy politikusaik milyen kijelentéseket tettek az elmúlt időszakban. 

Ha azt az ígéretet teszem az ukrán embereknek, hogy »mellettetek állunk, amíg szükségetek van ránk«, akkor azt be is akarom tartani. Nem számít, mit gondolnak a német választóim, de én teljesíteni akarom az ígéretet az ukrán népnek

– mondta fél évvel az orosz–ukrán háború kirobbanása után Annalena Baerbock német zöldpárti külügyminiszter a Zero Hegde portál cikke szerint.

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár leadja szavazatát az európai parlamenti választásokon Potsdamban 2024. június 9-én (Fotó: MTI/EPA/DPA/Kay Nietfeld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.