Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Kongatják a vészharangot a demokraták a Trump–Biden vita után

Péntek hajnalban lezajlott a nagy izgalommal várt első választási csörte Donald Trump és Joe Biden között a novemberi elnökválasztás előtt. A történelem során először fordult elő olyan, hogy egy volt és egy jelenlegi amerikai elnök áll szemben egymással. A vita során Joe Biden nagyon alulteljesített, valóságos pánik uralkodott el a Demokrata Pártban az elnök rossz szereplése miatt. Mindeközben a nézők és kommentátorok szerint Trump egyértelműen dominálta és tarolt a vitán. – A különbség már a két jelölt bevonulásakor jól látható volt. Míg Donald Trump 78 évesen magabiztos, dinamikus volt, addig a 81 éves Joe Biden esetében beigazolódtak a vele kapcsolatos a félelmek: romló egészségi állapota miatt nem alkalmas arra, hogy ebből a vitából győztesként kerüljön ki – értékelte a vitát a Magyar Nemzet megkeresésére Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója, valamint az NKE John Lukács Intézet tudományos munkatársa.

2024. 06. 28. 14:52
President Joe Biden and Donald Trump hold presidential debate on CNN
Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt és Joe Biden amerikai elnökkel a CNN stúdiójában Atlantában, Georgia államban június 27-én Fotó: CHRISTIAN MONTERROSA / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elnökjelölti vita az Egyesült Államokban viszonylag régre nyúlik vissza. Az első 1960-ban volt John F. Kennedy és Richard Nixon között. Az idei elnöki vita azért váltott ki még nagyobb érdeklődést – nemcsak az Egyesült Államokban, hanem szerte a világban –, mert az előzetes felmérések alapján elmondható volt, hogy szoros lesz az őszi elnökválasztás. Az pedig, hogy 2025 januárjában ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, nemcsak az USA, hanem – kis túlzással – a világ sorsszempontjából is kulcsfontosságú. A másik, hogy a történelem során először fordult elő olyan, hogy egy volt és egy jelenlegi amerikai elnök áll szemben egymással – értékelte a péntek hajnalban zajló vitát a Magyar Nemzet megkeresésére Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója, valamint az NKE John Lukács Intézet tudományos munkatársa.

President Joe Biden and Donald Trump hold presidential debate on CNN
Donald Trump és Joe Biden a péntek hajnali vitán az atalantai CNN-székházban Fotó: AFP

– A különbség már a két jelölt bevonulásakor jól látható volt. Míg Donald Trump 78 évesen magabiztos, dinamikus volt, addig a 81 éves Joe Biden esetében beigazolódtak a vele kapcsolatos a félelmek: romló egészségi állapota miatt nem alkalmas arra, hogy ebből a vitából győztesként kerüljön ki

 – világított rá a szakértő, hozzátéve, hogy Joe Bidennek ez a vita arra szolgált volna, hogy eloszlassa azokat a kételyeket, amelyek az egészségügyi állapotával kapcsolatosan folyamatosan napirenden szerepelnek. Ezt nem sikerült megcáfolnia, sőt.

A témákról és a vitáról szólva Fekete Rajmund elmondta, hogy nyilvánvaló módon a témakörök ismertek voltak. A szakértő szerint Joe Biden szereplése nem volt meggyőző, sokszor összezavarodott, elbizonytalanodott.

– Noha várható volt, hogy Biden a gazdasági sikereket szeretné hangsúlyozni, már az első pár percben hatalmasat hibázott, amikor 15 ezer munkahely teremtéséről beszélt, miközben a valóságban ez a szám 15 millió volt. Ezekre pedig Donald Trump azonnal lecsapott

 – mondta.

– Eközben Donald Trump végig agresszív, de fegyelmezett volt és látszott, hogy alaposan felkészült. Ahol pedig csak lehetett, a republikánusok fő témáját, a migrációt hozta szóba

– ismertette az intézet igazgatója.

Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója, az NKE John Lukács Intézet tudományos munkatársa Fotó: Mandiner

Leszerepelt Biden

A szakértő elmondta, hogy már a vita alatt megjelentek azok a negatív hangok az X-en a Demokrata Párthoz köthető szakemberektől, háttéremberektől, donoroktól, akik szerint Joe Biden rosszul teljesített az elnökjelölti vita során. A CNN által készített gyors közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 67 százaléka Donald Trumpot hozta ki győztesnek. A vita lezárultát követően a nagy amerikai lapok – kezdve a Politicótól a The New York Timeson át a Washington Postig – leginkább arról cikkeztek, hogy Joe Bidennek talán újra kellene gondolnia indulását még a demokrata konvenció előtt.

Former US President Donald J. Trump And US President Joe Biden At The 2024 CNN Presidential Debate
Joe Biden leszerepelt Fotó: NurPhoto via AFP

– Olyan prominens személyek is megkongatták a vészharangot, mint David Axelrod, Barack Obama korábbi stratégája, aki szerint meg kell vitatni, hogy Biden folytassa-e egyáltalán a kampányt. Nem rejtette véka alá véleményét Kate Bedingfield sem, aki korábban Biden fehér házi kommunikációs igazgatója volt: szerinte a jelenlegi elnök nem tudta bizonyítani, hogy van benne elég »energia és állóképesség«. Kamala Harris alelnök is elismerte, hogy Biden nem volt csúcsformában. Voltak, pedig egész egyszerűen csak »szörnyűnek« minősítették Joe Biden teljesítményét

– mondta Fekete Rajmund.

A szakértő hozzátette, hogy a vitát követően pánikhangulat uralkodott el a Demokrata Pártban. Arról, hogy ilyen rövid idő alatt van-e esélyük új jelöltet felépíteni, Fekete Rajmund elmondta: Michelle Obama neve rendre felmerül, aki viszont kategorikusan el szokott zárkózni az elől, hogy elnök jelölt legyen. 

Többször felmerült már a neve az 50 éves, mérsékelt demokratának számító Gavin Newsomnak, Kalifornia állam kormányzójának. Newsom tud engedményeket tenni a Demokrata Párt progresszív balszélének, de a klasszikus demokraták is elfogadják

– mondta.

Former US President Donald J. Trump And US President Joe Biden At The 2024 CNN Presidential Debate
Jól teljesített Trump Fotó: NurPhoto via AFP

Hatalmas a nyilvánosság ereje, így befolyásolja a vita a választást

– Az eddigi felmérések szerint a viták nem nagyon változtatták meg az addigi trendeket. A CNN szerint tíz megkérdezettből nyolc azt válaszolta, hogy a mostani vita nem befolyásolta azt, hogy kire fog végül szavazni. Egy-két kivételre azonban korábbról akadt példa, mint 1960-ban John F. Kennedy és Richard Nixon között, ahol Kennedy az első vita során bizonyította elnöki kvalitásait és óriási ismeretségre tett szert – azt a vitát legalább 70 millióan nézték a televízióban. 1976-ban Jimmy Carter és Gerald Ford vitája, ahol Ford megjegyezte, hogy a Szovjetunió már nem dominálja Kelet-Közép-Európát. Eredetileg ismeretséget akart szerezni magának. Sikerült, csak épp ellenkezőleg. Amikor 1992-ben az idősebb Bush vitázott Bill Clintonnal, akkor egy adott ponton az órájára nézett, amit úgy értelmeztek, hogy unja az egészet és menne már. 2000-ben, amikor az ifjabb Bush vitázott Al Gore-al, akkor hiába, hogy Gore felkészültebbnek tűnt, látványosan sóhajtozott, miközben a kisebbik Bush válaszolt a kérdésekre. Ezt sokan arroganciának vélték – ismertette Fekete Rajmund.

Ez várható a következő vitáig

– A következő vitára szeptember 10-én került sor, amelyet az ABC fog közvetíteni. A szeptemberig tartó időszak mindkét félnek – mind a demokratáknak, mind a republikánusoknak – kiváló lehetőség lesz arra, hogy finomítsák az üzeneteiket, a kampánytechnikáikat. És ne feledjük, hogy júliusban a republikánus, augusztusban pedig a demokrata konvenció lesz. Az első elnökjelölti vitát követően azonban egyértelműen kijelenthető, hogy a demokraták előtt állnak nagyobb feladatok – zárta szavait Fekete Rajmund.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt és Joe Biden amerikai elnökkel a CNN stúdiójában Atlantában, Georgia államban június 27-én (Fotó: Christian Monterrosa/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.